Sud u Salzburgu
0

Ivi Sanaderu produžen pritvor

SRNA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Pokrajinski sud u Salzburgu produžio je za još dva mjeseca ekstradicioni pritvor bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, kojeg hrvatsko pravosuđe tereti za zloupotrebu sužbenog položaja i kriminalno udruživanje.

Pritvor je produžen zbog opasnosti od bjekstva, a istovremeno je na neodređeno vrijeme odgođen proces izručenja Hrvatskoj.

"Moraju se još provjeriti otvorena pitanja“, obrazložila je portparol državnog tužilaštva.

Bivši hrvatski premijer ima pravo žalbe na tu odluku Višem sudu u Linzu.

Ivo Sanader je uhapšen 10. decembra prošle godine u Austriji na osnovu naloga hrvatskog pravosuđa, a optužen je za udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u slučaju izvlačenja novca iz državnih preduzeća i ministarstava preko agencije "Fimi-medija", kao i za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i petrohemijskog preduzeća "Dioki". 

Sanader nije prihvatio ekstradiciju Hrvatskoj, pod izgovorom da njegovim advokatima nije omogućen uvid u dokumentaciju vezanu za podignute optužbe u Hrvatskoj, kao i zato što smatra da je njegovo hapšenje politički motivisano. Zbog toga nije bila moguća pojednostavljena procedura, odnosno brzo rješenje zahtjeva Hrvatske za izručenje uhapšenog. 

Sud u Salzburgu je ranije u dva navrata odredio pritvor i odbio Sanaderov zahtjev za puštanje na slobodu dok se ne riješi pitanje izručenja. 
Hrvatska je pokrenula istragu, blokirala imovinu bivšem premijeru i njegovoj porodici. U međuvremenu, protiv Sanadera istragu zbog pranja novca i veza s Hypo bankom vode i austrijski organi gonjenja.