Regija
0

Ivanović: Crna Gora možda obustavi uvoz mlijeka iz Srbije

SRNA
Petar Ivanović, ministar poljoprivrede Crne Gore
Petar Ivanović, ministar poljoprivrede Crne Gore
Crna Gora neće uvoziti mlijeko iz Srbije, ukoliko ta država ostane pri odluci da poveća prag tolerancije za aflatoksin u mlijeku sa 0,05 na 0,5 posto, rekao je crnogorski ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

U Crnoj Gori gornja granica aflatoksina u mlijeku zacrtana je na 0,05 mikrograma po litru.

Vlada Srbije odlučila je da problem povećane količine aflatoksina u mlijeku riješi tako što će, jedina u ovom dijelu svijeta, za deset puta povećati dozvoljeni nivo te kancerogene materije.

Ivanović je rekao da pomjeranje dozvoljenog nivoa aflatoksina predstavlja unutrašnje pitanje svake države i poručio da mlijeko koje ne zadovoljava propisane standarde neće biti uvezeno u Crnu Goru - prenose crnogorski mediji.

"Svo mlijeko koje bude imalo veću koncentraciju aflatoksina od one koja je propisana zakonima u Crnoj Gori jednostavno neće moći da se prodaje na crnogorskom tržištu", rekao je Ivanović.

Ministarstvo je juče saopštilo da nije zabranjen ukupan uvoz stočne hrane i mlijeka, već samo onih proizvoda koji ne ispunjavaju propisane standarde. U saopštenju je navedeno da će nastaviti sa pojačanom kontrolom.