Makedonija
0

Ivanov vodi na predsjedničkim izborima

FENA
Makedoniju očekuje drugi krug predsjedničkih izbora, a u prvom krugu u vodstvu je kandidat vladajuće stranke Đorđe Ivanov, priopćila je u nedjelju Izborna komisija.

"Održat će se drugi krug", izjavio je predsjednik Izborne komisije Aleksandar Novakovski nakon prebrojanih 16 posto glasova, kako prenose agencije.

Prvi neslužbeni rezultati pokazuju da je Ivanov, kandidat vladajuće stranke VMRO-DPMNE, osvojio 38,49 glasova, rekao je Novakovski.

Na drugom je mjestu Ljubomir Frčkoski iz glavne oporbene stranke Socijaldemokratskog saveza (SDSM), koji je dobio 18,4 posto glasova, dok je nezavisni kandidat Ljube Boškoski dobio 17,3 posto.

Na izbore je, prema podacima izborne komisije, izišlo 51,68 posto od 1,8 milijuna registriranih birača, a izborni proces je protekao bez incidenata i većih nepravilnosti.

Sto trideset četiri birališta kasnila su s otvaranjem zbog snijega koji je obilno padao zadnjih dana.

Izaslanik Europske unije u Skoplju Erwan Fouere pohvalio je demokratsko ozračje na izborima. "Izbori su održani u mirnom ozračju i zato možemo pohvaliti članove izbornih povjerenstava i građane ove zemlje koji su unatoč lošem vremenu izišli na izbore", rekao je Fouere.

Fouere je, kako prenosi Reuters, rekao da će Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, čiji su promatrači nadzirali izbore, u ponedjeljak podnijeti izvješće.

Međunarodna zajednica upozorila je Makedoniju da bi, ne budu li izbori pošteni i mirni, mogla izgubiti priliku da počne pregovore o članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Istovremeno s predsjedničkim održali su se i lokalni izbori na kojima su građani birali 85 gradonačelnika i 1200 predstavnika u općinskim vijećima.