Regija
39

Ivan Mrkić: Izvinjenje Nikolića je ljudski čin, iskreno je rekao kako osjeća

Anadolija
Ivan Mrkić (Foto: Anadolija)
Ivan Mrkić (Foto: Anadolija)
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić kazao je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) kako trilateralni sastanak na relaciji Turska, Bosna i Hercegovina i Srbija 14. i 15. maja u Ankari na nivou predsjednika triju država neće biti samo manifestacioni, te da će sa tog skupa biti poslane "dobre poruke".

Srbijanski ministar je rekao kako je iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu donio pozitivne poruke.

"Želim građanima Bosne i Hercegovine da su nam zdravi i živi i da nam ide sve bolje i da ruku pod ruku kročimo u tu zajedničku budućnost. Ne deklarativno, već da se dogovaramo i pravimo sebi život sretnijim", kazao je.

Ministar Mrkić je za agenciju Anadolija govorio o odnosima država regije, ulozi Turske na Balkanu, odjecima izvinjenja srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića za Srebrenicu i zločine počinjene u BiH, te o implementaciji sporazuma Beograd-Priština na sjeveru Kosova.

"Trilateralni sastanak u Ankari bit će treći samit. Naravno, već sama činjenica da se nalaze naši predsjednici simbolično mnogo znači i šalje dobre poruke. Naravno, nisu to samo manifestacioni susreti. Nego susreti sa sadržajem. Mi smo ovog puta u Sarajevu pripremali takav jedan samit, a pripremamo i dokumenta. Bit će, nadamo se, potpisan jedan sporazum iz oblasti privredne saradnje dan uoči samita gdje će naši ministri privrede i trgovine biti u Ankari i potpisati taj sporazum koji omogućava našim državama da idu na četvrta tržišta. A to je veliki napredak. Kako da vam kažem, poredeći to sa ranijim vremenima, mi sada samo govorimo o pozitivnim stvarima. Ne zbog toga da bi se bilo kome dopali, već zato što je takav stvarni razvoj među našim državama", tvrdi Mrkić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Dobri odnosi u regiji

Pored toga što svi imamo dobre političke odnose, istaknuo je on, hoćemo sada da čitavom tom procesu damo i privrednu suštinu. Podvukao je kako očekuju pomoć Turske koja ima najviše iskustva i najviše moći.

Mrkić je pohvalio odnose među državama u regiji u posljednje vrijeme.

"Mislim da od trenutka nestanka bivše Socijalističke Federativne Republike (SFR) Jugoslavije mi nismo imali bolje odnose nego danas. Oni se stvaraju strpljivo, oni su realistični i zasnovani su na tome da nam je svima potrebna saradnja. Mi zavisimo jedni od drugih i moramo da se oslanjamo jedni na druge. Politički to i pripremamo. Paralelno sa time se potpisuju brojni sporazumi iz raznih oblasti koje nas povezuju", dodao je Mrkić.

Nadalje, šef srbijanske diplomatije je krajnje pozitivno ocijenio i posredničku ulogu Turske u otopljavanju odnosa na Balkanu.

"Turska je moćna sila koja ima svoju historiju na Balkanu, ima svojih interesa. Turska je ta koja i nama treba da pomogne da na novim tržištima zajednički nastupimo i vrlo je dobro da je ona voljna da to čini. Mi sada pravimo aranžmane koji će omogućiti da istrumentaliziramo tu volju", ocijenio je.

Upitan da prokomentira odjeke nedavnog izvinjenja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za zločine koji u Srebrenici, odnosno zločina koje je u ime Srbije i srpskog naroda počinio bilo koji pojedinac iz tog naroda te da li takve geste mogu donijeti dobro na ovim prostorima, Mrkić je odgovorio kako u navedenim istupima ne treba tražiti političke poruke.

"Prije svega, ja to ne tumačim odmah politički. Ja sam izjave mog predsjednika doživio kao ljudske izjave. Izjave jednog čovjeka koji je iskreno rekao kako osjeća. Tako da nikada nisam porinuo u velika politička tumačenja. Ja sam to doživio kao plemenito ljudsko osjećanje", ocijenio je Mrkić za agenciju Anadolija.

Uvijek će biti problema na Kosovu

Komentirajući probleme s implementacijom sporazuma između Prištine i Beograda, posebno na sjeveru Kosova, kao i posljednje ocjene srbijanskog premijera Ivice Dačića da se sporazum neće provoditi na silu, ministar Mrkić je dao svoju ocjenu:

"Na silu nikada ništa ne može da se radi. Normalno da je to jako složen proces. Potrebno je da Srbi koji žive na Kosovu shvate suštinu i dubinu tog sporazuma, prvog sporazuma koji smo postigli sa Albancima koji žive na Kosovu. Onog trenutka kada prođe malo vremena i shvate da ostaju u suštini svoji na svome, da žive na svojoj zemlji, da mogu da planiraju svoju budućnost i da imaju instrumenta koji im to osiguravaju, onda će ići i implementacija brže. Potrebno je, ipak, vrijeme. Ne možete preko noći promijeniti sliku i očekivati da neko ko je navikao na nešto sasvim drugo, to odmah i prihvati", poručio je Mrkić.

Na pitanje da li na sjeveru Kosova može biti problema, pa i sigurnosnih, Mrkić je zaključio:

"Uvijek će biti problema. Mi ćemo nastojati da ih dobrim, pametnim i zdravim pristupom jednostavno prebrodimo", zaključio je Mrkić.