Regija
0

Italija zainteresirana za drugi blok u nuklearci Krško

FENA
Italija je zainteresirana za moguću gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom, potvrdio je u utorak prigodom posjeta Trstu na konferenciji za novinare talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, govoreći o suradnji na području buduće transgranične euroregije i suradnji sa Slovenijom na području energetike, javila je Slovenska tiskovna agencija (STA).

O toj suradnji bilo je riječi na nedavnom susretu u Rimu izaslanstava dviju vlada koja su vodili Frattini i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Frattini je potvrdio da je Italija zainteresirana za gradnju drugog nuklearnog bloka u Krškom, o čemu bi slovenska vlada informacije trebala predati talijanskoj energetskoj kompaniji Enel. Gradnja drugog nuklearnog bloka u Krškom jedan je od energetskih projekata u dugoročnom strateškom planu Slovenije do 2024. godine, koji je predložila vlada Janeza Janše.

Frattini je u Trstu također izjavio da je sa Slovenijom potrebno uskladiti i planove o gradnji terminala za tekući plin blizu Trsta budući da je Slovenija do sada više puta iznijela rezerve zbog mogućih ekoloških prekograničnih utjecaja takvoga projekta.