Regija
0

Istraga za zločin iz Drugog svjetskog rata

FENA
Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtjev za provođenjem istrage protiv Petera Egnera (86), osumnjičenog za više kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom Drugoga svjetskog rata na području Beograda, rečeno je u ponedjeljak novinarima u Okružnom sudu u Beogradu.

Sudac koji je dobio predmet razmotrit će zahtjev i priložene dokaze i odlučiti o daljnjim postupcima, izjavila je glasnogovornica Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić u izjavi koju prenose beogradski mediji.

Egner, rođen u tadašnjoj Jugoslaviji, sumnjiči se za genocid jer je kao pripadnik tajne njemačke službe - Gestapoa imao namjeru istrijebiti jednu nacionalnu skupinu - Židove, prenose beogradski mediji.

Sumnjiči se da je potkraj 1941. godine sudjelovao u odvođenju većeg broja civila u Jajince, nadomak Beogradu, gdje su strijeljani, kao i da je od kraja 1941. do sredine 1942. kao stražar osiguravao odvođenje skupina Židova u logor Staro sajmište.

Ukoliko istražni sudac pokrene istragu protiv Egnera, Srbija će moći podnijeti zahtjev SAD-u za njegovo izručenje.

Američko ministarstvo pravosuđa nedavno je pokrenulo proces oduzimanja državljanstva Egneru, koji je u toj zemlji osumnjičen da je sudjelovao u ubojstvu više od 17.000 civila tijekom Drugoga svjetskog rata.

Kako navodi radio B 92, u tužbi podnijetoj američkom Okružnom sudu u Seattleu Egner se tereti da je sudjelovao u ubojstvu nekoliko desetina tisuća Židova, Roma i političkih zatvorenika u Srbiji.

Egner je rođen u Crvenki, u Vojvodini, a u SAD-u je radio kao ugostiteljski radnik u hotelu "Olimpic" u Seattleu.