Srbija
0

Istraga o odgovornosti medija u ratu u BiH i Hrvatskoj

FENA
Foto: FoNet
Foto: FoNet
Završetak suđenja za ratne zločine u Zvorniku i Vukovaru bio je neposredan povod da se srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine počne baviti eventualnom odgovornošću pojedinih glasila i novinara za poticanje na ratne zločine, objavio je u utorak beogradski list "Politika", prenoseći izjavu glasnogovornika tog tužiteljstva Brune Vekarića.

U izjavi danoj tom beogradskom listu Vekarić objašnjava da skupinu koja se bavi analizom spornih tekstova i emisija čine ne samo novinari, već i poznavatelji medijske problematike i medijskog prava, među kojima su i profesori sveučilišta.

Te aktivnosti, po Vekarićevim riječima, traju više od dva mjeseca i ovisno o nalazu analize Tužiteljstvo treba utvrditi ima li u konkretnim slučajevima kaznenog djela.

"Mi sada radimo generalno analizu tekstova i to je prethodni opis stanja koji prethodi pretkaznenom postupku. Sad smo poslali ljude u RTS, konkretno u Novi Sad, jer smo od Upravnog odbora dobili odobrenje da uđemo u arhive a dobili smo i neke materijale. Prikupljamo i mišljenja profesora s Fakulteta političkih znanosti da vidimo kako sve to izgleda s gledišta njihova stručnog znanja", rekao je Vekarić dodajući da Tužiteljstvo ima i neke detalje iz nekih postupaka koji su potaknuli na ispitivanje.

Po Vekarićevim riječima, to je posao s vrlo neizvjesnim ishodom jer je vrlo teško dokazati uzrok - izvještavanje medija, i posljedicu - ratni zločin. No, kako dodaje, Tužiteljstvo raspolaže s nekim činjenicama koje bi mogle poslužiti da se stigne do istrage i eventualno podignu optužnice.

Beogradski dnevnik "Press" u ponedjeljak je objavio da je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine pokrenulo istragu protiv novinara za koje se sumnja da su huškali na rat i zločine 90-ih, navevši da su pod istragom bivši i sadašnji novinari i urednici dnevnih listova "Večernjih novosti" i "Politike" te državne televizije RTS-a.