{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istočni dijelovi Splita u plamenu, stanovnici pomažu vatrogascima u odbrani domova

Klix.ba
17.7.2017. u 20:58
17.7.2017. u 22:26
638
292
Istočni dijelovi Splita u plamenu, stanovnici pomažu vatrogascima u odbrani domova
638
 
Požar na nekoliko desetaka kilometara dugoj vatrenoj liniji, od Omiša do Splita, zahvatio je večeras splitsko odlagalište otpada Karepovac te gradsko groblje Lovrinac, a potom i istočne dijelove Splita, prvenstveno naselja Mejaši i Kile, gdje vojska, vatrogasci i građani pokušavaju ugasiti buktinju.
Pojedini splitski kvartovi ostali su bez struje, kao i Solin, Ninčevići i Rupotina, a građani javljaju da gore dalekovodi i da se mogu vidjeti bljeskovi i čuti eksplozije.

Split je trenutno potpuno odsječen od juga jer se automobilom ne može ni prema Omišu ni prema Zagori.

Foto: Večernji list
Foto: Večernji list


Iz zavoda javnog zdravstva upozorili su građane u blizini požarišta da zatvaraju prozore i vrata i ne izlaze vani ako ne moraju, kao i da uključe klima-uređaj u prostoriji u kojoj borave.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se čini sve što je moguće da bi se spriječili veći razmjeri štete izazvani požarima u Dalmaciji te najavio da će Hrvatska, ako bude potrebno i ako tako procjene službe, iskoristiti mehanizme civilne zaštite i odbrane od požara na evropskom nivou.

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr


Od 15 sati već iscrpljenim vatrogascima na požarištima pomagala su tri kanadera, a od kasnije poslijepodne i stotinjak vojnika. Sve jači vjetar koji mijenja smjer otežao je situaciju, zbog čega su se kanaderi morali vratiti u bazu.

Vatrogasci požar gase od četrdesetak minuta nakon ponoći, kada je buknuo u Tugarama, a potpomognut vjetrom proširio se na Srinjine, zatim tokom jutra na Sitno Gornje i Donje te popodne na Žrnovnicu, Jesenice i Podstranu.

Podzemna raketna baza u Žrnovnici stalno se natapa vodom. Rakete su na dubini od 70 metara, javljaju hrvatski mediji.

U izjavi ispred baze ministar odbrane RH Damir Krističević je rekao da je situacija pod kontrolom.

U prvim večernjim satima vatra je došla nadomak Splita, do Karepovca, a zbog ogromne količine dima zatvorena je i cesta Solin-Klis.

Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija


Prvo se gusti crni dim nadvio iznad Splita, ugrožene su kuće u Žrnovnici, a mještani su kazali da su neke na prilazu tom mjestu i izgorjele. Zatvoren je i City Center u Splitu i drugi trgovački centri.

Pred stanovnicima ovog dijela Dalmacije je teška noć.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: