Slovenija
0

Islandski vulkan donio zaradu mariborskim taksistima

FENA
Prašina iz islandskog vulkana koja je zatvorila evropsko nebo bila je zlatna za taksiste u Mariboru, a jedan od njih pohvalio se da je u nekoliko dana zaradio za kupovinu novog taksi-kombija kakvima je proteklih dana na udaljene destinacije prevozio putnike prema Frankfurtu, Istanbulu ili Bruxellesu, zarađujući u prosjeku oko 1.000 eura po vožnji.

Grupa od šest turskih diplomata tako se vraćala iz Bruxellesa u domovinu i dokopala Beča, gdje su aerodrom u međuvremenu zatvorili, ali im da je rečeno da je otvoren aerodrom u Mariboru, što se pokazalo netačnim.

"Račun od Maribora do bugarsko-turke granice iznosio je 1.500 eura, ali na cijenu nisu gledali nego su vozaču dali i bogatu napojnicu, sretni što su došli kući", rekao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" direktor i vlasnik kompanije Taxi plus Danijel Robnik.

On tvrdi da je dobrom organizacijom uspio ispuniti sve zahtjeve za prevoz u Muenchen, Bruxelles, Ženevu, Sarajevo i druge gradove za koje nije bilo letova, a u povratku često u domovinu s evropskih aerodroma vraćao Slovence koji su nisu imali drugi način povratka kući.

Protekle dvije sedmice mariborski aerodrom je bio jedini operativan u Sloveniji zbog obnove ljubljanskog aerodroma "Jože Pučnik", ali zbog situacije u zračnom prometu većina letova u dolasku i odlasku bila je otkazana.