Regija
120

Islamska zajednica planira otvaranje vlastitih vrtića

Klix.ba
Rijaset IZ BiH
Rijaset IZ BiH
Rijaset Islamske zajednice u BiH održao je danas u Sarajevu dvije sjednice, jednu tematsku posvećenu strategiji u oblasti školstva i obrazovanja i nakon toga drugu, redovnu, na kojoj je razmotreno više aktuelnih pitanja iz djelatnosti Islamske zajednice BiH, saopćeno je iz Rijaseta IZBiH.

Sjednicama je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Na tematskoj sjednici Rijaset je usvojio studije o opravdanosti i izvodljivosti otvaranja predškolskih ustanova Islamske zajednice, dugoročni plan razvoja medresa, elaborat o opravdanosti osnivanja školskih centara Islamske zajednice i strategiju razvoja visokog obrazovanja.

Kako je u uvodnom obrazloženju rekao dr. Amir Karić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta, na ovim projektima radila su četiri stručna tima i rezultat toga su dokumenti o strategiji odgojno obrazovnog sistema u Islamskoj zajednici. Ova strategija obuhvata period razvoja od 2014. do 2024. godine.

Elaborati i istraživanja su pokazali da postoje interesi u pojedinim sredinama za otvaranje predškolskih ustanova i školskih centara Islamske zajednice. Medrese će također svoj budući rad temeljiti na usvojenoj desetogodišnjoj strategiji, a visoko obrazovanje će doživljavati svoju transformaciju i razvoj shodno studiji urađenoj za visoko obrazovanje.

Na ovoj tematskoj sjednici usvojen je i Prijedlog stručnog profila i spreme nastavnika i odgajatelja u medresama, nacrt Pravila o ustanovama, nacrt Pravilnika o medresama i nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama

Pravilnika o vjeroučiteljima i nastavni program izborne nastave povijesti islama za treći i četvrti razred medresa.

Na redovnoj, 18. sjednici Rijaseta, koordinator Glavnog operativnog štaba Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović i član Senaid ef. Zajimović, informisali su članove Rijaseta o realizaciji sredstava koja se putem Islamske zajednice upučuju nastradalim područjima.

Nakon prve faze pomoći u hrani odjeći, lijekovima i drugim potrepštinama, istaknuto je da je sada potrebno akciju usmjeriti na gradnju kuća najugroženijim porodicama. Usvojen je i zaključak da se pozovu džemati i pojedinci koji žele finansirati direktno izgradnju objekata da o tome obavijeste Rijaset kako bi se imali potpuniji podaci za pružanje pomoći.

Rijaset je utvrdio prijedlog Protokola o saradnji s Diyanetom, Direkciojom Vlade Turske za vjerska pitanja. Potpisivanje protokola obavit će se na posebnoj svečanosti.

Usvojen je Plan Ramazanskih aktivnosti. Riječ je o operativnom planu rada službi Rijaseta koji dalje temeljne smjernice za realizaciju ramazanskih programa.

Na prijedlog Vakufske direkcije donesena je odluka o devet novih uvakufljenja i nekoliko transformacijskih. Usvojena su i pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u Bošnjačkoj dijaspori.

Rijaset je zaključio da se akcije klanja kurbana mogu voditi samo putem medresa i Komisije Rijaseta.