Srbija
0

Islamska zajednica ne odustaje od skupa u Tutinu

SRNA
Na trgu u Tutinu u ponedjeljak će biti organizovati svečani doček reis-ul-uleme Islamske zajednce u BiH Mustafe Cerića, uprkos odluci lokalne vlasti o privremenoj zabrani održavanja vjerskih skupova van vjerskih objekata, potvrdio je Srni portparol Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović.

"Sve što je predviđeno protokolom biće ispoštovano. Skup će se održati u predviđeno vrijeme na trgu u Tutinu, gdje je i ranije bilo planirano", rekao je Šaćirović.

Opštinsko vijeće i Skupština opština Tutin uputili zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da zbog bezbjednosti građana zabrani javni skup Islamske zajednice u Srbiji, koji je zakazan za sutra u centru ove opštine povodom dolaska poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića. 
     
	Na današnjoj vanrednoj sjednici donesena je odluka o privremenoj zabrani održavanja vjerskih skupova van vjerskih objekata, kao i korišćenja javnih površina u te svrhe, kao i da đaci u osnovnim i srednjim školama u ovoj opštini sutra nemaju nastavu zbog visikog rizika. 

   Na poziv glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, Cerić  sutra dolazi u višednevnu posjetu Sandžaku.

   Planirano je da se Cerić obrati vjernicima u Tutinu, gdje će mu sutra biti priređen svečani doček u 13.30 sati.

   Islamska zajednica Srbije, na čelu sa Ademom Zilkićem, ranije se u pismu upućenom Rijasetu Islamske zajednice u BiH usprotivila dolasku Cerića u Sandžak, uz ocjenu da je učešćem na Objediniteljskom saboru Islamske zajednice u Novom Pazaru marta 2007. godine doprinio produbljivanju podjela među vjernicima.      
Zilkić je jučer pozvao Cerića da ne dolazi u posjetu Sandžaku, sve dok za to ne steknu minimalni uslovi mira i upozorio ga da bi njegova posjeta mogla da ima "krvav epilog".

"Bratski Vas molim da u interesu mira i dobrih međumuslimanskih odnosa promijenite odluku o dolasku u Sandžak, a mi Vam još jednom, bez obzira na sve uvrede i štetu koji ste nam nanijeli, nudimo ruku saradnje", navodi se u Zilkićevom pismu Ceriću.