Isa Mustafa: Vizni režim između BiH i Kosova je besmislen

A
Anadolija
16.11.2015. u 10:12
0
43
Isa Mustafa: Vizni režim između BiH i Kosova je besmislen
0
Isa Mustafa: Vizni režim između BiH i Kosova je besmislen Foto: Anadolija
Ponašanje Srbije u kampanji protiv prijema Kosova u UNESCO svakako će uticati na dijalog koji Kosovo i Srbija vode u Briselu, a "totalno je besmisleno što se sada primjenjuje vizni režim između BiH i Kosova kojim se ometa i privredna i kulturna saradnja i kretanje ljudi",  izjavio je premijer Kosova Isa Mustafa u intervjuu za Anadolu Agency.
Prema njegovim riječima, iako "želimo da kažemo da će dijalog biti nastavljen i da se dijalog ne dovodi u pitanje" za Kosovo je ponašanje Srbije neprihvatljivo.

"Nama je u interesu da se dijalog nastavi zato što imamo neke probleme koje treba riješiti putem dijaloga. Međutim, Srbija dijalog zloupotrebljava i iskorištava dijalog, kako bi putem njega radila protiv Kosova. Ona je pokušala da uvjeri i neke druge zemlje da glasaju protiv našeg članstva u UNESCO-u, pozivajući se na to da ćemo mi nastaviti da dijalogom rješavamo problem. Pitanje UNESCO-a nije pitanje dijaloga, jer mi ne moramo da dobijemo dozvolu od Srbije da li ćemo da se učlanimo u UNESCO", kazao je Mustafa.

Kosovski premijer naglašava da Srbija u UNESCO-u ima jedan glas kao i sve druge zemlje, ali da je "nažalost uspela da mobilizuje određen broj zemalja uz punu podršku Rusije i još nekih drugih, uglavnom, nedemokratskih zemalja, da Kosovo ne dobije dvotrećinsku većinu glasova."

Kako je rekao, Kosovo je postiglo jako dobar rezultat dobivši 92 glasa i to demokratskih zemalja, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i drugima. 

Očekujemo da BIH promijeni odnos prema Kosovu

Bosna i Hercegovina, pored Srbije, jedina je zemlja u regionu koja nije priznala Kosovo i na snazi je vizni režim između dvije zemlje. Mustafa kaže da, nažalost, ne vidi neku mogućnost da se dese brze promjene.

"Bilo bi potpuno normalno da nije tako i da bude promjena, ali nažalost, ne vidim neku mogućnost da se dese brze promjene, jer je uticaj Srbije putem Republike Srpske i drugih kanala veoma veliki", kazao je Isa Mustafa.

Mustafa je naglasio da su Kosovari sa Bošnjacima uvijek imali dobre odnose i da je "totalno besmisleno što se sada primjenjuje vizni režim kojim se ometa i privredna i kulturna saradnja i kretanje ljudi."

"Mi, ipak, očekujemo da Vlada BIH promijeni relacije i odnose u tom pravcu", poručio je premijer Kosova. 


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: