Regionalni predstavnik UN-a
0

Irsko-englesko rješenje kao model kosovsko-srpskog dogovora

SRNA
Gerard Galucci
Gerard Galucci
Penzionisani američki diplomata i regionalni predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici od 2005. do 2008. godine Gerard Gallucci ocijenio je da elementi irsko-engleskog rješenja možda mogu da ponude model kosovsko-srpskog dogovora.

Pojašnjavajući kako u svom modelu vidi povezanost Kosova sa Beogradom, Gallucci je za beogradske "Večernje novosti" rekao da ta veza može biti različita - u zavisnosti od toga koliko dvije strane mogu da budu maštovite i fleksibilne.

"Srbija i Kosovo mogu da budu povezani kao članovi Balkanske unije - duž linija EU ili njene prethodnice Evropske zajednice. Zatim, zajedničkim ulaskom u EU kao par ili kao zajednička carinska unija. Ili, kroz akt ujedinjenja koji bi ukinuo granice omogućavajući dvojno državljanstvo i, ili, putovanja bez dokumenata u okviru kombinovane teritorije", rekao je Gallucci.

On je dodao da je moguće i da se Srbija i Kosovo povežu kao dvije države pod jednom krunom, kao što su to bile Velika Britanija i Slobodna Država Irska 1921. godine.

Na pitanje da li model irsko - engleskog rješenja za kosovsko - srpski dogovor u perspektivi znači i članstvo Kosova u UN, s obzirom na to da je Irska članica ove organizacije, Gallucci podsjeća da UN nisu postojale kada je Irska postala nezavisna 1921. godine.

"Međutim, Slobodna Država Irska je postala član Lige naroda u septembru 1923. godine, a Irska je postala članica UN tek 1955. godine. Da li će i kada Kosovo postati član UN pitanje je za zemlje članice koje će vjerovatno gledati stanje kosovskih priznanja i odnose između Kosova i Srbije. Ako bi Srbija dostigla neku vrstu dogovora sa nezavisnim Kosovom - bilo da ga priznaje ili ne - to bi vjerovatno bilo praćeno članstvom u UN", smatra Gallucci.