Reuters
0

Irsko "da" daje nadu balkanskim zemljama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irska podrška za reformski sporazum Evropske unije mogla bi dati nadu balkanskim zemljama na njihovom kompliciranom putu do članstva, ocijenila je u nedjelju agencija Reuters.

Britanska novinska agencija, međutim, smatra da bi nedavni incidenti koji podsjećaju na etničke podjele i ksenofobiju u regiji iz ranijih godina mogli predstavljati nove prepreke na putu zemalja zapadnog Balkana ka najvećoj i najuspešnijoj regionalnoj integraciji na svijetu.

"Da" na irskom referendumu će debatu u EU učiniti opuštenom, što je dobro za Balkan, rekao je jedan zvaničnik EU-a prije nego što su rezultati izjašnjavanja Iraca u petak i bili bili poznati.

Međutim, baš kad bi izgledi trebalo da rastu, dopisnik Reutersa iz Beograda ocjenjuje da atmosfera u regiji postaje mračnija, s obzirom na spor tempo promjena, lošu privredu i nedavne incidente koji podsjećaju na nasilnu prošlost u zemljama zapadnog Balkana.

U prilog tome Reuters navodi etničke tenzije u Makedoniji koje su izbile nakon što je objavljena enciklopedija koju je finasirala država i zbog koje su uvrijeđeni Albanci u Makedoniji, kao i na susjednom Kosovu i Albaniji.

Agencija navodi i da se u Bosni i Hercegovini širi jaz imeđu dva entiteta - Republike srpske i Federacije BiH, zbog čega su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sazvale specijalni sastanak u Sarajevu.

Incidenti koji su uzbunili posmatrače Balkana uključuju i fatalno premlaćivanje francuskoga nogometnog navijača prošlog mjeseca u jednom beogradskom kafiću i otkazivanje gay parade nakon što su desničarske grupe zaprijetile nasiljem, prenio je Tanjug.