Bivši čelnik MOL-a
2

INTERPOL vratio potjernicu za Hernadijem i odlučio u korist Hrvatske

FENA
Izvršni odbor INTERPOL-a u subotu je na sjednici u Dubaiju odlučio u korist Republike Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage INTERPOL-a za Zsoltom Tamasom Hernadijem, saopćio je MUP RH.

Podsjeća se da u oktobru 2016. godine Izvršni odbor INTERPOL-a nakon dugog i iscrpnog postupka odlučio ukinuti traganje za Hernadijem putem INTERPOL-a i zabraniti Republici Hrvatskoj da koristi kanale INTERPOL-a u ovom predmetu.

Kao države članice Europske unije, Hrvatska i Mađarska upućene su da riješe svoj prijepor pred nadležnim tijelom Europske unije, nakon čega od Izvršnog odbora mogu zatražiti ponovno razmatranje INTERPOL-ove potrage za Hernadijem.

Nakon što je u julu ove godine Evropski sud pravde u Luksemburgu presudio u korist Republike Hrvatske, hrvatski Ured INTERPOL-a odmah je zatraženo vraćanje INTERPOL-ove potrage za Hernadijem, čime je još jednom pokrenut postupak konzultacija i rješavanja sporova među državama članicama INTERPOL-a.

Međunarodna potjernica za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem raspisala je Hrvatska zbog sumnje da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera.