MIP BiH
0

Interna istraga u slučaju Amire Arifović-Harms

SRNA
Foto: Večernje novosti
Foto: Večernje novosti
Zamjenica ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić naložila je danas internoj inspekciji Ministarstva inostranih poslova BiH da napravi informaciju o odnosima u Ambasadi BiH u Beogradu, na osnovu koje bi se eventualno mogle preduzeti određene mjere, rečeno je Srni u MIP-u BiH.

"MIP BiH je apsolutno upoznat o dešavanjima u Ambasadi BiH u Beogradu i na osnovu informacija koje smo dobili izdat je nalog za provođenje istrage. Tek nakon informacije koju dobijemo možemo eventualno preduzeti neke mjere", ističu u MIP-u BiH.

Beogradske "Večernje novosti" objavile su juče da Ambasadu BiH u Beogradu potresaju afere, a otpravnik  poslova Amira Arifović-Harms, sudeći prema prijavama zaposlenih, sprovodi mobing, saradnike vrijeđa na nacionalnoj osnovi i pokušava da otvori "bosanski kulturni centar".

   	Ovaj beogradski list navodi da je Nataša Vašalić, ataše za kulturu ambasade BiH u Srbiji, protiv Amire Arifović-Harms  poslala prijavu zbog uznemiravanja na radnom mjestu te da u dopisu šefu diplomatije BiH Svenu Alkalaju, u koji su ”Novosti” imale uvid, Vašalićeva opisuje da ju je Amira Arifović-Harms nazvala ”samo jednom četnikušom”.

    	Osim mobinga, Vašalićeva se žalila i da  Amira Arifović-Harms poslova od nje zahtijeva "špijunske zadatke", poput naredbe da utvrdi kako je ministar prosvjete Republike Srpske Anton Kasipović doputovao u Srbiju bez znanja ambasade. 

    	Ona se požalila i na to da je od otpravnika poslova dobila naredbu da napiše dopis o opravdanosti otvaranja "bosanskog kulturnog centra" u Beogradu, čije ime sugeriše favorizovanje samo jednog naroda.

    	Uprkos argumentaciji da je takvo ime neprimjereno i da većina Srba i Hrvata odbija da ih zovu Bosancima, Amira Arifović-Harms je zaprijetila disciplinskim postupkom, koji nije pokrenut, jer je iz Sarajeva stigla Strategija kulturne politike u BiH u kojoj se definiše formiranje kulturno-informativnih centara BiH, što je na državnom nivou prihvatljiv naziv.
    	"Novosti" pišu da je Amira Arifović-Harms u Beograd došla po izričitoj želji Harisa Silajdžića. Iako je dobila rješenje za službu u misiji BiH pri EU u Briselu, ona je upućena u Beograd.
    
    	Beogradski dnevnik navodi da je jedan od najvećih skandala u Ambasadi BiH taj što je službeno vozilo ovog diplomatskog predstavništva bilo stavljeno na uslugu supruzi osuđenog ratnog zločinca Ilije Jurišića, dok mu se sudilo u Beogradu. 

    	Jurišić je, inače, osuđen na 12 godina zatvora zbog umiješanosti u masakr "tuzlanske kolone", podsjeća list.