{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Institucije i regije u upravljanju morima"

F
7.10.2010. u 09:27
0
0
"Institucije i regije u upravljanju morima"
0
"Institucije i regije u upravljanju morima"
Foto: AP
U Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu zatvorena je u srijedu uvečer godišnja konferencija Instituta za pravo mora na kojoj je, uz sudjelovanje brojnih svjetskih stručnjaka za pravo mora, hrvatski stručnjak dr. Davor Vidas govorio o otvorenim pitanjima međunarodnog prava u Jadranskom moru.
U izlaganju održanom u sklopu sjednice "Evropa i Sredozemlje", pod predsjedanjem talijanskog sudije u Međunarodnom sudu za pravo mora Tullija Trevesa, dr. Vidas je, među ostalim, naglasio veliku potrebu zaštite jadranskog okoliša i ribljih resursa.

Podsjetio je na razvoj pitanja hrvatskog "zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa", ZERP-a, od 2003. do 2008. te upozorio na odgovornost Evropske unije u poštivanju i primjeni globalno prihvaćenih pravila međunarodnog prava mora.

Također je naglasio da je nužno odijeliti pravna pitanja regulacije upotrebe i zaštite Jadrana od političkih pitanja tzv. zapadnog Balkana.

Na konferenciji, koja se pod naslovom "Institucije i regije u upravljanju morima" održala u Hamburgu, u Međunarodnom sudu za pravo mora, izlagali su vodeći stručnjaci za međunarodno pravo mora iz SAD-a, Evrope, Azije, Južne Amerike i Australije, uz sudjelovanje sudija Međunarodnoga suda za pravo mora.

Dr. Davor Vidas direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora na Institutu Fridtjof Nansen u Oslu i jedini je hrvatski stručnjak pozvan da održi izlaganje na toj konferenciji.

Dvodnevna konferencija je obuhvatila više tema o aktuelnim pitanjima Međunarodnog suda za pravo mora, kao i regionalnim pitanjima primjene međunarodnog prava u raznim svjetskim morima.

Institut za pravo mora je međunarodna strukovna udruga koja okuplja vodeće svjetske stručnjake za pravo mora, a sjedište mu je pri uglednom američkom Sveučilištu Berkeleyju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: