Strah i nepovjerenje
14

Inspekcija u Crnoj Gori podnijela prijave protiv 38 roditelja zbog odbijanja MMR vakcine

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zdravstvena inspekcija od početka ove godine podnijela je prijave protiv 38 roditelja u Crnoj Gori koji su odbili da vakcinišu djecu MMR vakcinom, a najviše ih je u Podgorici i Nikšiću, saopštila je Uprava za inspekcijske poslove.

Od početka ove godine u Crnoj Gori registrovano je šest osoba koje su zaražene malim boginjama (morbilima) od čega dvije odrasle osobe i četvoro djece, u Podgorici, Nikšiću i Kotoru.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, 52 odsto djece koja su rođena 2016. godine i dalje nije primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeole, što ugrožava kolektivni imunitet među najmlađom populacijom.

"Od početka ove godine Zdravstvena inspekcija je podnijela 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili obaveznu imunizaciju svoje djece. U 2017. godini podnesen je 261 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili imunizaciju djece", ističu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Inspekcije objašnjavaju da se kontrole preduzimaju na osnovu prijava domova zdravlja, a najveći broj slučajeva odbijanja obavezne imunizacije djece zabilježen je u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Herceg Novom.

Predviđene kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2.000 eura.