{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inicijativa za smjenu Stjepana Mesića

S
25.8.2009. u 16:27
0
10
Inicijativa za smjenu Stjepana Mesića
0
Inicijativa za smjenu Stjepana Mesića
Foto: Reuters
Hrvatski ratni veterani pokrenuli su inicijativu za prikupljanje potpisa radi provođenja referenduma o smjeni Stjepana Mesića s funkcije predsjednika Hrvatske zbog njegove incijative da iz državnih ustanova budu uklonjeni katolička vjerska obilježja.
Odluku o pokretanju inicijative potpisali su predsjednici udruženja koja okupljaju ratne veterane sa područja Zadarske županije, čime je formalno započela procedura organizacije prikupljanja potpisa u cijeloj Hrvatskoj.

Organizatori najavljuju potpisivanje peticije u svim mjestima uz tvrdnju da imaju veliku podršku i da će u veoma kratkom roku prikupiti potrebnih 300.000 potpisa.

Veterani smatraju da su Mesićeve izjave o potrebi uklanjanja krstova iz državnih institucija motivisane njegovim ličnim sukobom sa Katoličkom crkvom.

Univerzitetski profesor Ivo Goldštajn rekao je da u civilizovanom svijetu odavno postoje standardi kojima Hrvatska treba da se prilagodi, te da inicijaticu ratnih veterana smatra besmislenom.

Goldštajn kaže da je vjera privatna stvar pojedinca i da se može javno manifestovati, ali da javni prostori moraju biti oslobođeni vjerskih obilježja.

Brojni intelektualci u Hrvatskoj smatraju da je dobro što je Mesić, iako sa zakašnjenjem, pokrenuo to pitanja, koje se mora početi rješavati, ocjenjujući da se funkcionisanje pravne države i provođenje liberalnodemokratskih načela u Hrvatskoj neće dogoditi tako brzo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: