Regija
0

Independent: Socijalisti će odlučiti o vladi podijeljene zemlje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi londonski dnevnici pišu o izborima u Srbiji. Independent u naslovu ističe ključnu ulogu 'Miloševićevih socijalista' poslije izbora i piše da su od jučer srpski nacionalisti i njihovi prozapadni rivali u unakrsnim kontaktima tražeći koalicije koje će im omogućiti da preuzmu vlast poslije nedjeljnih izbora koji su podijelili zemlju s gorčinom.

Ulog na izborima su bili: Tadićevo približavanje zemlje članstvu u EU i zahtjev međunarodne zajednice Srbiji da izvede pred sud optužene za ratne zločine, piše Independent.

Times ističe da je Srbija podijeljena poslije vanrednih izbora na nacionaliste i proevropske reformatore - i da je SPS, koji je osnovao pokojni predsjednik Milošević, izašao kao snaga koja će odlučiti o novoj Vladi osam godina poslije Miloševićevog odlaska s vlasti.

Pod naslovom 'Srbi izabrali EU', Financial Times piše da je Srbija ušla u nedjeljne izbore poslije pada jedne nestabilne koalicije - i da će iz njih vjerovatno izaći vođena još jednom nestabilnom koalicijom.

Međutim, zbunjujuća beogradska politička scena ne bi smjela da prikrije važnost rezultata ovih izbora nastavlja FT, jer se prije njih strahovalo da će američko i evropsko priznavanje nezavisnosti Kosova okrenuti odlučno Srbiji od Zapada - i da će koristiti nacionalistima iz redova radikala.

Pokazalo se da radikali ne samo da nisu imali koristi nego i da su oslabili.

Prerano je da se kaže da je sa Srbije 'zbačena kosovska kletva' i ona još može da optereti politički život u Srbiji, nastavlja FT, dodajući da ipak izgleda da slabi njena nekadašnja svemoć.

U idealnom svijetu Tadić bi iskoristio trenutak i formirao jaku vladu okrenutu ka EU, ali parlamentarni račun prisiljava Demokratsku stranku da pokuša da se sporazumije sa barem jednog grupom svojih političkih protivnika - a to ne mogu da budu ni radikali ni DSS.

Tako ostaju socijalisti pokojnog Slobodana Miloševića, koji su daleko od savršenog partnera, ali ujedno nisu ni tako loš izbor kako se čini.

Ovu ocjenu FT objašnjava navodeći da se mlađi socijalisti nadaju da će jednog dana postati normalna socijaldemokratska partija u Evropskoj uniji, i zaključuje da bi mogli da pristanu da rade zajedno s Tadićem - a da bi EU morala da odgovori na to nastavljajući intenzivno s Procesom stabilizacije i pridruživanja ublažavanjem viznog režima.

Pred Srbijom su brojne teškoće da bi postala kandidat za članstvo u EU, uključujući i saradnju s Haškim sudom - i ovi izbori nisu riješili ni pitanje Kosova ni pitanje Ratka Mladića, ali su za korak približili Srbiju danu kada će rješenja možda biti moguća, zaključuje redakcijski komentar u FT-u.