Regija
0

Incidenti tokom glasanja u Makedoniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji obilježili su oružani incidenti širom zemlje.

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je jedna osoba poginula, dok je osam povrijeđeno u incidentima koji su se dogodili na biračkim mjestima. Devet osoba je privedeno, javlja BBC.

Do sukoba kod sela Aračinovo, u kojem je poginuo muškarac albanske nacionalnosti, došlo je kada je ubijeni poželio da glasa za više kandidata, što je predsjednik biračkog odbora odbio.

Muškarac je potom, kako navode agencije, potegao pištolj, a predsjednik odbora je pozvao policiju koja je odmah intervenirala i pucala u pravcu naoružanog muškarca.

Portparol policije je rekao da je u tom incidentu povrijeđeno najmanje pet osoba, među kojima nije bilo pripadnika policije.

U odvojenom incidentu u Skoplju povrijeđena je jedna osoba, a policija je u okolini biračkih mjesta pronašla automobile s oružjem. Zaplijenjeno je nekoliko automatskih pušaka, ručnih bombi, pištolja i municije, navodi se u saopćenju MUP-a.

I u drugim dijelovima zemlje bilo je incidenata, uglavnom u mjestima s većinskim albanskim stanovništvom, navode dopisnici.

Kampanju pred vanredne parlamentarne izbore također je pratilo nasilje, mahom upereno protiv kandidata partija Albanaca koji u Makedoniji čine četvrtinu stanovništva.

Izbori su sazvani na prijedlog vladajuće VMRO-DPMNE i opozicione partije Albanaca, Demokratske unije za integraciju, a podržala ih je i Demokratska partija Albanaca, koja je bila u koalicionoj vladi.

Dosadašnji premijer Nikola Gruevski se nada da će njegova partija desnog centra ostvariti dobar rezultat, osvojiti apsolutnu većinu od 61 poslanika i ubrzati put Makedonije ka članstvu u EU i NATO-u.

Mediji u regionu navode da biračko pravo u Makedoniji ima 1.779.116 birača, koji biraju između 18 stranačkih lista, odnosno 1.540 kandidata za 120 poslaničkih mjesta u parlamentu.

Izbore prate 464 strana i 5.811 domaćih posmatrača, navode agencije.