Beograd
0

Incidenti na otvaranju izložbe kosovskih umjetnika

FENA
Beograd
Beograd
Oko 300 pripadnika neofašističke organizacije "Obraz" prekinulo je u četvrtak navečer otvaranje izložbe savremenih umjetnika iz Prištine u središtu Beograda.

Uoči službenog otvaranja izložbe pod nazivom "Odstupanje", dva čovjeka ušla su u galeriju "Kontekst" i poderali plakat na kojem je lik vođe Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jasharija, koji je ubijen u sukobu sa srpskim snagama u martu 1998. godine u kosovskom selu Donji Prekaz.

Njih je odmah potom izvela policija, a neposredno prije no što je izložba otvorena ponovo je ušao jedan čovjek s kamenom u ruci, te je uzeo mikrofon i uzvikivao "Kako vas nije sram" i "Vratite se u Prištinu".

Oko galerije okupilo se, prema procjeni policije, oko 300 pripadnika organizacije "Obraz", od kojih su neki nosili sliku bivšeg zapovjednika "Crvenih beretki" Milorada Ulemeka Legije u uniformi, koji je osuđen na 40 godina za ubistvo premijera Zorana Ðinđića, kao i ubistvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića.

Interventna brigada MUP-a Srbije spriječila je da pripadnici "Obraza" priđu galeriji.

Izložbu radova organizirala je nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, a prije Beograda izložba je bila postavljena u Novom Sadu.