Regija
107

Inauguracijski govor Kolinde Grabar-Kitarović: Štitit ću položaj hrvatskog naroda u BiH

Piše: E. F.
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: HINA)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: HINA)
Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom svog današnjeg inauguracijskog govora pozvala je državljane i državljanke Republike Hrvatske na zajedništvo i nacionalno jedistvo. Najavila je Grabar-Kitarević i da će Hrvatska biti bogata zemlja jer, kako je istakla, ne postoji niti jedan razlog da to ona ne bude.

U svom govoru nova predsjednica Republike Hrvatske dotakla se i regiona ističući da će se zalagati da zemljama jugoistočne Evrope pomogne u njihovom putu ka Evropskoj uniji.

"Pružamo ruku saradnje susjedima sa kojima želimo riješiti otvorena pitanja kao što su granični sporovi, a u odnosima sa Republikom Srbijom želimo riješiti pitanja nestalih u Domovinskom ratu kao i unaprijediti zaštitu nacionalnih manjina", najavila je Grabar Kitarović.

Posebno se dotakla u svom govoru i Bosne i Hercegovine.

"Ja ću štiti položaj hrvatskog naroda u BiH. Ovu zemlju vidim kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda. Želim pomoći da BiH učvrsti svoju državnost kroz jednakopravnost sva tri naroda i o tome ću posebno skrbiti", istakala je Grabar-Kitarović.

Na samom početku svoga govora predsjednica Hrvatske se zahvalila svim braniteljima na njihovoj borbi za Hrvatsku ali i dr. Franji Tuđmanu na utemeljitelju države Hrvatske.

Nakon što je kazala da se Hrvatska još jednom potvrdila kao demokratska i uređena država, istakla je da se sve razlike koje vladaju u državi sada moraju pretvoriti u njenu snagu.

"Bit ću predsjednica svih državljana, šitit ću socijalno najugroženije. Svjesna sam odgovornosti prema građanima jer su me oni izabrali. Hrvatice i Hrvati vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune. Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica", kazala je Grabar Kitarović.

Istakla je Grabar Kitarević i da Hrvatsku želi učiniti državom iz koje mladi neće odlaziti, gdje će se više rađati nego umirati te gdje će ljudi u svojoj zlatnoj dobi uživati u plodovima svoga rada.

„Mogu obećati da ništa neću raditi protiv državnih interesa Republike Hrvatske. Stoga smatram da naše različitosti zapravo mogu biti koristiti za dobrobit države. Samo zajedništvom možemo izgraditi bolju Hrvatsku. Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život niti postati bolji ljudi. Samo ćemo doći u sukobe i podjele koje neće donijeti dobro“, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, nakon što je Franjo Tuđman stvorio uvjete za formiranje države, državljani Hrvatske moraju u zajedništvu tražiti napredak, a u budućnosti bolji život, a ne u prošlosti.

„Nema vremena ni prostora za podjele. Krajnje je vrijeme da se u savladavanju gospodarske krize izdignemo iznad stranačkih i individualnih interesa. Moramo prestati živjeti od novca posuđenog od dolazećih generacija“, istakla je Kitarević.

Njen strateški interes biće nova radna mjesta ali i nulta stopa tolerancije na korupciju.

„Ne smijemo stvarati anti poduzetničku klimu. Moramo motivirati snažniju poduzetničku inicijativu. Trebamo pozitivno ozračje. Naš turizam, naša poljoporivreda, naši težaci su naša snaga“, kazala je između ostalog Grabar Kitarović.

Svoj govor prva predsjednica Hrvatske završila je riječima: "Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska."