Rasim Ljajić
0

"Imamo pretpostavke gdje se krije Mladić"

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Postoje pretpostavke gdje se krije Ratko Mladić, ali one služe prije svega ljudima koji rade na operativnim aktivnostima potrage za tim haškim optuženikom, izjavio je u srijedu navečer u Beogradu predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić, koji je krajem 2009., kao što je i obećao, podnio ostavku na članstvo u Akcionom timu za lociranje i hapšenje preostalih haških optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, izjavio je Radio Televiziji Srbije (RTS) da se sva saznanja u vezi pomenute dvojice dijele s predstavnicima Haškog tribunala.

Zahvaljujući tome, nastavio je Ljajić, Srbija i njene vojne i civilne sigurnosne službe stekle su povjerenje međunarodne zajednice i Tribunala, pa otuda i pozitivni izvještaji Sergea Brammertza, glavnog tužioca Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

Ljajić je rekao da ne želi da upada u zamku tvrdeći da se Mladić nalazi ili ne nalazi u Srbiji jer je, kako je rekao, jedino tačno to da nadležni u državi ne znaju gdje se on zapravo nalazi.

Otuda je Ljajić protumačio kao sredstvo političkog pritiska na Srbiju izjavu zamjenika visokog predstavnika u BiH, američkog diplomate Raffi Gregoriana da se Mladić krije u Srbiji i da mu u tome pomažu neke ličnosti iz BiH.

"Riječ je o isključivo politički intoniranoj izjavi koja ima za cilj da se pojača pritisak na Srbiju", kazao je Ljajić.

Ljajić je ponovio da između Srbije i Tribunala, osim Mladića i Hadžića, više nema neriješenih pitanja.