Luka Karadžić
0

"Ima dokaza o dogovoru s Holbrookeom"

FENA
Postoje brojni svjedoci i dokumenta o dogovoru bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića i američkog pregovarača Richarda Holbrookea i američke administracije, prema kojem se Karadžiću, u zamjenu za povlačenje iz javnog života, garantovao imunitet od sudskog gonjenja, izjavio je Karadžićev brat Luka u intervjuu francuskom listu "Nuvel observater".

Luka Karadžić tvrdi da postoje i dokumenta o tome da su Amerikanci željeli da likvidiraju njegovog brata.

"To je bio i usmeni, ali i pisani dogovor. Obaveze svake ugovorne strane su bile jasno precizirane", tvrdi Luka Karadžić, dodavši da Holbrooke koji nije održao riječ, a to što sada traži smrtnu kaznu za Radovana samo pokazuje kakav je čovjek".

Takav dogovor je, prema riječima Luke Karadžića "bio u interesu RS-a, ali i u interesu provođenja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Luka Karadžić kaže da je takav dogovor omogućio Radovanovoj partiji SDS da izađe na izbore, kao i RS-u da normalno postoji i funkcioniše.

Brat Radovana Karadžića je također izjavio da je tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte prilikom sastanka s predsjednikom Skupštine RS-a Draganom Kalinićem rekla da bi bilo bolje da se Karadžić preda Tribunalu i da je ona spremna da garantuje njegovu sigurnost.

Luka Karadžić nije želeo da odgovori da li je bio u kontaktu s bratom tokom njegovog bijega, prenijele su u subotu agencije.