Iliji Jurišiću konačno uručena pisana presuda

S
SRNA
2.12.2009. u 16:16
0
4
Iliji Jurišiću konačno uručena pisana presuda
0
Iliji Jurišiću konačno uručena pisana presuda
Bivši ratni čelnik Tuzle Ilija Jurišić dobio je pisanu presudu kojom je osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina "tuzlanska kolona", a njegova odbrana je najavila žalbu na presudu, saznaje Srna.
Jurišićev advokat Đorđe Dozet je rekao Srni da pisana presuda ima više od 150 stranica, a da je na samo dvije stranice napisano obrazloženje za presudu i pravna analiza krivice djela, dok je ostalo opisivanje događanja u sudnici.

Dozet je rekao da odbrana ima rok do 20. decembra da podnese žalbu na ovu presudu, te dodao da će u žalbi iznijeti argumente koje je iznosila i u toku postupka, odnosno da ne postoji nijedan dokaz da je Jurišić odgovoran za ono šta mu se stavlja na teret.

On je podsjetio da je tokom suđenja Jurišić negirao da je izdao naredbu da se otvori vatra na kolonu JNA u Tuzli, kao i da je tuzlanski ratni komandant Meša Bajrić u svjedočenju video-linkom BiH priznao da je on izdao naredbu. Advokat navodi da u presudi nigdje nije navedeno kako je ta naredba glasila, koju je navodno Jurišić izdao.

Dozet je rekao da je Jurišić prije sedam dana ponovo premješten u drugu ćeliju u pritvoru u Centralnom zatvoru i izrazio sumnju da se radi o opstrukciji Jurišićeve odbrane.

"Imamo veliku opstukciju od strane, ne znam kojih organa koji, u međuvremenu, preseljavaju okrivljenog iz jedne ćelije u drugu, razbacivanjem njegovih papira. On ima više od 20 kilograma papira, pisanih dokaza i transkripata koje je dobio od suda", naveo je ovaj beogradski advokat.

On je naveo da se trenutno Jurišić nalazi u prostoriji sa još sedam lica, a da u tu prostoriju može realno da ih stane četvoro do petoro.

Srpsko Vijeće za ratne zločine osudilo je 28. septembra ove godine Iliju Jurišića /64/ na 12 godina zatvora zbog učešća u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli, 1992. godine, koja se povlačila iz tog grada.

Jurišića optužnica tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starješina u Službi državne bezbjednosti izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Ilija Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine, po međunarodnoj potjernici, na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", u tranzitu, na putu u Njemačku, a suđenje pred sudom u Beogradu je počelo u februaru 2008. godine.

Jurišić je negirao sve navode optužnice, ističući da je on samo prenio naređenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: