Regija
0

IFIMES: Ali Ahmeti i DUI nas ne mogu "kupiti"

Sarajevo-x.com
Povodom sve učestalijih prozivanja u javnosti i pokušaja javne diskreditacije Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, od strane Alija Ahmetija i Demokratske unije za integraciju (DUI) ova institucija se obratila javnosti s namjerom da demantuju sve "podvale i neistine koje su protiv IFIMES-a protekli mjesec dana plasirali Ali Ahmeti i njegovi saradnici iz DUI".

"Međunarodni institut IFIMES djeluje u svim državama Balkana i Bliskog istoka. Često smo izloženi raznim oblicama prijetnji i pritisaka i o tome smo do sada više puta informisali javnost. Na Balkanu smo fokusirani na aktivnostima kako pomoći državama na njihovom putu u evroatlantske integracije, demokratizaciji i stvaranju ekonomski, politički i bezbjedonosno stabilnih i prosperitetnih društava. Upravo smo zbog toga česta meta napada korumpiranih, agresivnih, kriminalnih, mafijaških političkih struktura, koje su nerijetko povezane i/ili se dovode u pitanje sa počinjenim ratnim zločinima," kažu iz IFIMES-a.

Ali Ahmeti i DUI povezuju Međunarodni institut IFIMES sa određenim političkim partijama i poznanstvima s pojedinim političarima u Makedoniji.

"Na Međunarodnom institutu IFIMES ne sakrivamo činjenice, da zbog posla kojim se bavimo poznajemo skoro sve političare u regiji Balkana uključujući i Alija Ahmetija, ali i većinu drugih političara na makedonskoj političkoj sceni. Međutim, činjenica je, da niko iz Makedonije do sada nije nikada pokušao uticati na rezultate naših istraživanja izuzev raznih 'posrednika' i 'izaslanika', koji su dolazili u ime Alija Ahmetija i DUI, vjerovatno naviknuti na njima poznatu praksu, da sve mogu 'kupiti'. Naš stav je jasan i to javnost zna, nisu su nas mogli 'kupiti' ni Milo Đukanović, ni Milorad Dodik, ni Haris Silajdžić i mnogi drugi niti su nam mogli zabraniti, da i dalje budemo aktivan sudionik svih društvenih procesa na Balkanu. Tako nas ne može 'kupiti' ni Ali Ahmeti ni DUI niti njemu slični," poručuju iz ovog instituta.

Međunarodni institut IFIMES će u 2008.godini pojačati svoju prisutnost u Makedoniji zbog rješavanja aktuelnih pitanja kao što je ulazak Makedonije u NATO, bržeg približavanja EU i neophodnih ustavnih promjena te će se u svojim analizama i dalje doticati društvenih procesa i javnih ličnosti koje u njima učestvuju i upozoravati na njihovo štetno djelovanje kao i posledice njihovih politika na građane Makedonije i razvoj demokratije u makedonskom društvu.