Regija
0

ICTY: Haradinaj i Balaj oslobođeni, Brahimaj proglašen krivim

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pretresno vijeće Haškog suda (ICTY) u četvrtak je oslobodilo Ramusha Haradinaja i Idriza Balaja svih optužbi po kojima su se teretili za odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu u periodu od marta do septembra 1998. godine.

Trećem optuženom, Lahiju Brahimaju, izrečena je kazna zatvora u trajanju od šest godina za okrutno postupanje i mučenje dviju osoba u štabu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Jablanici, saopćeno je iz ICTY-a.

Haradinaj, Balaj i Brahimaj bili su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji cilj je bio da OVK uspostavi potpunu kontrolu nad područjem Dukađin na sjeverozapadu Kosova, putem protupravnog uklanjanja, zlostavljanja i ubijanja srpskih ili romskih civila s Kosova, kao i kosovskih Albanaca za koje se pretpostavljalo da sarađuju sa srpskim snagama.

Tokom predmetnog perioda Haradinaj je bio komandant OVK na području Dukađina, Balaj je bio komandant jedinice “Crni orlovi” u sastavu OVK, a Brahimaj je bio pripadnik OVK s bazom u štabu OVK u Jablanici, općina Đakovica.

Vijeće je svu trojicu optuženih oslobodilo optužbi po svim tačkama za zločine protiv čovječnosti. Dokazi koje je izvelo tužilaštvo "Vijeću nisu uvijek omogućili da izvede zaključak o tome da li je krivično djelo počinjeno ili da li je u to bila upletena OVK, kako se navodi".

"Dokazi u vezi s nekim drugim tačkama optužnice ukazuju na mogućnost da su žrtve možda bile odabrane prvenstveno iz razloga koji su se odnosili na njih lično, a ne zato što su bile pripadnici ciljanog civilnog stanovništva", zaključile su sudije.

Sudije su također konstatirale da zlostavljanje, prisilno premještanje i ubijanje srpskih i romskih civila, kao i civila kosovskih Albanaca "nije bilo takvih razmjera, odnosno nije bilo toliko učestalo da bi dopustilo zaključak o postojanju napada protiv civilnog stanovništva".

Ova trojica optuženih teretili su se po 19 tačaka za kršenje zakona i običaja ratovanja, uključujući ubistvo, mučenje, silovanje i okrutno postupanje. Vijeće je zaključilo da su veliki broj zločina iz optužnice, naročito onih do kojih je došlo u objektu u Jablanici, počinili vojnici OVK.

Pretresno vijeće je zaključilo da se na osnovu izvedenih dokaza nije izvan razumne sumnje uvjerilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat usmjeren protiv civila, pa, prema tome, trojica optuženih nisu mogla učestvovati u njemu.

U vezi s optužbama kojima se trojica optuženih terete za ubistvo 30 osoba na području kanala Radonjićkog jezera, Vijeće je bilo mišljenja da se "samo sedam od tih ubistava može dokazati izvan razumne sumnje i da su ih izvršili vojnici OVK. Dokazi izvedeni u vezi s izvršiocima i okolnostima preostalih navedenih ubistava neprecizni su, nedorečeni ili jednostavno ne postoje".

Tužilaštvo je trojicu optuženih također teretilo individualnom krivičnom odgovornošću za planiranje, poticanje, naređivanje, pomaganje i podržavanje mnogih od zločina iz optužnice. Pretresno vijeće je smatralo da postoje dovoljni dokazi u prilog samo dviju od tih tačaka, i to u vezi sa samo jednim optuženim – Lahijem Brahimajem.

Brahimaj je proglašen krivim za lično učešće u okrutnom postupanju i mučenju svjedoka 6, koji je od sredine juna bio zatočen u objektu u Jablanici. On je također proglašen krivim za okrutno postupanje i mučenje zbog svoje uloge u saslušanjima svjedoka 3, koji je u julu 1998. godine bio zatočen u štabu u Jablanici.

Nakon saslušanja Brahimaj je dvjema ženama odjevenim u crne uniforme rekao da se vježbaju na svjedoku, nakon čega su one počele da udaraju tog svjedoka. Obje žrtve su bile zatočene i izložene zlostavljanu i diskriminaciji na osnovu pretpostavke da sarađuju ili imaju veze sa Srbima.

Sudija Alphonsus Orie je istakao značajne poteškoće s kojima je Vijeće bilo suočeno prilikom osiguravanja svjedočenja većeg broja svjedoka. Vijeće je tokom suđenja saslušalo iskaze skoro stotinu svjedoka, od kojih su za njih 34 bile odobrene zaštitne mjere, a za 18 izdat obavezujući nalog za svjedočenje.

Sudija Orie je izjavio da je "Vijeće […] steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svjedoci nisu osjećali sigurno".

Pretresno vijeće je naložilo da se Haradinaj i Balaj bez odgađanja puste na slobodu iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija. Brahimaj će biti vraćen u Pritvorsku jedinicu ICTY-a i tamo čekati izvršenje kazne zatvora u trajanju od šest godina koja mu je izrečena. U izdržanu kaznu mu se uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od marta 2005. godine.

Suđenje je počelo 5. marta 2007. godine, a izvođenje dokaza tužilaštva okončano je u novembru 2007. godine. Sva tri tima odbrane opredijelila su se da ne izvode dokaze. Završne riječi su saslušane od 21. do 23. januara 2008. godine.