Regija
0

ICG protiv sporazuma sa Srbijom

FENA
Međunarodna krizna grupa (ICG) u srijedu je objavila svoj novi izvještaj, u kojem se od Evropske unije traži da Srbiji ne ponudi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sabina Fraser je direktorica za Evropu pri toj organizaciji, a o stavovima iznesenim u izvještaju ICG za BBC kaže:

"Mislimo da ne bi bilo korisno ako bi se Unija direktno umiješala u političke prilike u Srbiji neposredno pred izbore. Također mislimo da nije od pomoći kada gospoda Solana i Rehn daju izjave kojima se praktično direktno miješaju u izbornu kampanju u Srbiji. Njih dvojica, podsjetit ću, već nekoliko nedjelja govore kako je važno da Evropska unija podrži srpske demokratske snage", smatra Sabina Fraser.

Ona objašnjava i koje bi konkretno štetne posljedice, po njenom mišljenju, mogle da imaju takve izjave evropskih funkcionera:

"Ja mislim da posao evropskih zvaničnika nije da navijaju za jednu ili drugu stranu na izborima u Srbiji, niti da javno govore koga podržavaju", rekla je Fraser.

A šta s argumentom da je građanima Srbije koji žele ulazak zemlje u Evropsku uniju potreban jasan signal da ih Evropa želi u svojim redovima?

"Ja se s tim ne slažem", kaže Fraser. "Mislim da je na građanima Srbije da odluče za koga će glasati i da im nije potreban nikakav signal iz Bruxellesa. Oni sami treba da procijene ko će omogućiti bolji život u Srbiji".

Sabinu Fraser iz Međunarodne krizne grupe BBC je upitao i nije li malo licemjerno govoriti o nemiješanju u političke prilike u Srbiji ako se vlada u Srbiji raspala upravo zato što je dio zapadnih vlada ohrabrio i priznao nezavisnost Kosova?

"Ja se s tim ne slažem", ponovila je Fraser, dodajući: "Ne mislim da su vlade koje su priznale nezavisnost Kosova sada odgovorne za ishod izbora u Srbiji."

A može li se govoriti o tome da bi neke vlade, koje su priznale nezavisnost Kosova, ali i Međunarodna krizna grupa koja se za to zalagala, sada priželjkuju da u Srbiji na vlast dođe ekstremna desnica?

Time bi, na neki način, odluka o priznanju Kosova posredno bila opravdana?

"Ne, i još jednom da ponovim - vjerujem da je na građanima Srbije da odluče kakvu vlast žele", naglasila je Sabina Fraser. "Nadajmo se da će to biti vlada koja će biti u stanju da sarađuje s međunarodnim institucijama, kao i sa zemljama širom sveta i nevladinim organizacijama kao što smo mi", rekla je na kraju razgovora za BBC direktorica za Evropu Međunarodne krizne grupe.