{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICG protiv sporazuma sa Srbijom

F
23.4.2008. u 19:53
0
0
ICG protiv sporazuma sa Srbijom
0
ICG protiv sporazuma sa Srbijom
Međunarodna krizna grupa (ICG) u srijedu je objavila svoj novi izvještaj, u kojem se od Evropske unije traži da Srbiji ne ponudi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Sabina Fraser je direktorica za Evropu pri toj organizaciji, a o stavovima iznesenim u izvještaju ICG za BBC kaže:

"Mislimo da ne bi bilo korisno ako bi se Unija direktno umiješala u političke prilike u Srbiji neposredno pred izbore. Također mislimo da nije od pomoći kada gospoda Solana i Rehn daju izjave kojima se praktično direktno miješaju u izbornu kampanju u Srbiji. Njih dvojica, podsjetit ću, već nekoliko nedjelja govore kako je važno da Evropska unija podrži srpske demokratske snage", smatra Sabina Fraser.

Ona objašnjava i koje bi konkretno štetne posljedice, po njenom mišljenju, mogle da imaju takve izjave evropskih funkcionera:

"Ja mislim da posao evropskih zvaničnika nije da navijaju za jednu ili drugu stranu na izborima u Srbiji, niti da javno govore koga podržavaju", rekla je Fraser.

A šta s argumentom da je građanima Srbije koji žele ulazak zemlje u Evropsku uniju potreban jasan signal da ih Evropa želi u svojim redovima?

"Ja se s tim ne slažem", kaže Fraser. "Mislim da je na građanima Srbije da odluče za koga će glasati i da im nije potreban nikakav signal iz Bruxellesa. Oni sami treba da procijene ko će omogućiti bolji život u Srbiji".

Sabinu Fraser iz Međunarodne krizne grupe BBC je upitao i nije li malo licemjerno govoriti o nemiješanju u političke prilike u Srbiji ako se vlada u Srbiji raspala upravo zato što je dio zapadnih vlada ohrabrio i priznao nezavisnost Kosova?

"Ja se s tim ne slažem", ponovila je Fraser, dodajući: "Ne mislim da su vlade koje su priznale nezavisnost Kosova sada odgovorne za ishod izbora u Srbiji."

A može li se govoriti o tome da bi neke vlade, koje su priznale nezavisnost Kosova, ali i Međunarodna krizna grupa koja se za to zalagala, sada priželjkuju da u Srbiji na vlast dođe ekstremna desnica?

Time bi, na neki način, odluka o priznanju Kosova posredno bila opravdana?

"Ne, i još jednom da ponovim - vjerujem da je na građanima Srbije da odluče kakvu vlast žele", naglasila je Sabina Fraser. "Nadajmo se da će to biti vlada koja će biti u stanju da sarađuje s međunarodnim institucijama, kao i sa zemljama širom sveta i nevladinim organizacijama kao što smo mi", rekla je na kraju razgovora za BBC direktorica za Evropu Međunarodne krizne grupe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: