{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ibrahim Jušić osuđen za ratni zločin, Zlatko Jušić oslobođen

F
25.3.2009. u 15:24
0
0
Ibrahim Jušić osuđen za ratni zločin, Zlatko Jušić oslobođen
0
Ibrahim Jušić osuđen za ratni zločin, Zlatko Jušić oslobođen
Načelnik policije i službe javne sigurnosti tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne (APZB) u ratno vrijeme Ibrahim Jušić proglašen je danas na Županijskom sudu u Rijeci krivim za ratne zločine nad civilima te je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, a predsjednik Vlade APZB Zlatko Jušić oslobođen je krivice.
Ibrahim Jušić osuđen je zbog kršenja odredaba Ženevske konvencije o postupanju s civilima u ratno vrijeme. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić utvrdilo je da je osobno i davanjem naredaba odgovoran za nezakonito zatvaranje u logore građana iz zapadne Bosne, oko Velike Kladuše, koje su vlasti u tzv. APZB držale protivnicima autonomije.

Osuđen je za nečovječno postupanje prema zatvorenicima, premlaćivanja, ponižavanja, prisiljavanja na međusobne tučnjave i druge vrste mučenja.

Sutkinja Šarić navela je u obrazloženju presude da je Ibrahim Jušić počinio teško kažnjivo djelo prema dotadašnjim sugrađanima i sunarodnicima te zaslužuje izniman društveni prijekor.

Zlatko Jušić oslobođen je krivnje jer nije dokazano da je sudjelovao u organizaciji sabirnih logora ni u donošenju odluka u Vladi APZB koje se odnose na zatvaranje civila, kako je u optužnici tvrdilo Županijsko državno odvjetništvo.

Sutkinja Ika Šarić ustvrdila je da dužnost koju je tada obnašao ne mora značiti i da je podupirao sve zamisli tadašnjeg predsjednika tzv. APZB Fikreta Abdića, koji je naredio zatvaranje svih onih koji se nisu slagali s proglašenjem APZB.

U obrazloženju presude sutkinja Šarić je rekla da je APZB proglašena nezakonito i u suprotnosti s Ustavom BiH, a sukob je na tom području izbio između pripadnika samoproglašenih oružanih snaga APZB i legalne Armije BiH koja se u to vrijeme borila sa Srbima agresorima.

Presuda je izrečena pred punim prostorom za javnost u kojem je bilo nekoliko desetaka mještana sa šireg područja Velike Kladuše.

Sudski postupak nad dvojicom optuženika za ratni zločin počinjen u BiH vodio se na riječkome Županijskom sudu jer je riječ o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Rijeci pa je bosanskohercegovačko pravosuđe slučaj prepustilo hrvatskom pravosuđu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: