{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I u Makedoniji Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

S
4.2.2010. u 21:46
0
12
I u Makedoniji Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
0
I u Makedoniji Dan sjećanja na genocid u Srebrenici
Sobranje Makedonije
Makedonski parlament usvojio je danas deklaraciju kojom je osudio genocid u Srebrenici i proglasio 11. juli za dan sjećanja na žrtve ovog zločina. "Sobranje Makedonije podržava rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici i obilježiće na odgovarajući način 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, čime će odati poštovanje žrtvama masakra", navodi se u deklaraciji.
Deklaracija je usvojena na osnovu čvrstog opredjeljenja Makedonije za izgradnju dobrosusjedskih odnosa i miroljubive saradnje, navodi se u obrazloženju odluke i podsjeća na obavezu Makedonije da sarađuje sa Haškim tribunalom.

U tekstu se podsjeća na uloge Ratka Mladića i Radovana Karadžića u događajima u Srebrenici u julu 1995. godine i pogubljenju više od 8.000 muslimana.

U prilog donošenju deklaracije ide i to što je, kako se navodi, "Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju označio ovu tragediju kao akt genocida".

"Uprkos ogromnim naporima do danas nije napravljena kompletna rekonstrukcija događaja u vezi sa Srebrenicom", navodi se u deklaraciji makedonskog parlamenta i ističe "da ne može biti istinskog mira bez pravde".

Za deklaraciju je glasalo 70 poslanika, a protiv su bili samo članovi sprske parlamentarne stranke.

Evropski parlament usvojio je deklaraciju o Srebrenici u januaru 2009. godine i pozvao sve evropske zemlje da 11. juli proglase za dan sjećanja na srebreničke žrtve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: