{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I Srbi i Albanci vjeruju da je pravda na njihovoj strani

S
21.7.2010. u 16:43
0
33
I Srbi i Albanci vjeruju da je pravda na njihovoj strani
0
I Srbi i Albanci vjeruju da je pravda na njihovoj strani
Foto: Deutsche Welle
Dok se sa nestrpljenjem i neizvjesnošću iščekuje da Međunarodni sud pravde u Hagu u četvrtak, 22. jula, saopći savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, građani imaju različita očekivanja, piše "Deutsche Welle".
Među građanima na Kosovu dvostruka su očekivanja od savjetodavnog mišljenja o legalnosti nezavisnosti Kosova. Na jednoj strani su Srbi, koji vjeruju da će nakon 22. jula biti povoljnije po njih i Srbiju uopće, kao, naprimjer, Siniša Lazić i Radmila Trkulja.

"Nadam se da će uspjeti ova inicijativa Srbije i da će Međunarodni sud pravde donijeti odluku u korist Srba, nas Srba koji smo ovdje na Kosovu”, kaže Siniša, a Radmila dodaje: “Za nas Srbe sa Kosova nezavisnost Kosova je neprihvatljiva. Nadamo se da će to Beograd da opovrgne i da će Međunarodni sud pravde donijeti odluku u tom kontekstu."

Albanci očekuju ekonomski razvoj nakon odluke

Na drugoj strani su oni koju vjeruju da je nezavisnost Kosova završena priča.
"Vjerujem da će Međunarodni sud pravde samo potvrditi našu slobodu. I ako to nije obavezujuće, bit će to vodič za naše pravo", smatra Sulejman Gaši.
"22. jula bit će objavljena odluka u korist Republike Kosovo. Nakon toga bi Kosovo trebalo da se razvija ekonomski. Za kratko vrijeme očekujem da nas prizna najmanje još 70-ak zemalja. Vjerujem da ćemo brzo postati članica EU i dobiti pristup Međunarodnom fondu i Svjetskoj banci", kaže Ramadan Karsnići.

Kosovo država svih zajednica

Ćerim Bajrami smatra da bilo šta da kaže Međunarodni sud pravde neće biti od velikog uticaja za Bošnjake.

"Mišljenja sam da je većina našeg naroda na Kosovu svjesna nezavisnosti Kosova i nepovratnog procesa državnog suvereniteta Republike Kosova. Smatram da Bošnjaci Kosova imaju mnogo prečih problema."

Sličnog je ubjeđenja i Turhan Hodža: "Kosovari znaju da imaju nezavisnu državu u kojoj zajedno žive pripadnici svih ovdašnjih zajednica. Tako će biti i poslije 22. jula."

Odluka suda će uticati na dugoročnu stabilnost regiona

Stručnjaci u Beogradu očekuju izbalansiran stav Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova. Međunarodni sud pravde u ovom slučaju praktično odlučuje između dvaju principa: suvereniteta država i teritorijalnog integriteta sa jedne, i prava naroda na samoopredjeljenje sa druge strane. Uz to, Međunarodni sud pravde će morati da vodi računa i o tome da će njegova odluka uticati i na dugoročnu stabilnost regiona, upozoravaju stručnjaci iz Srbije. Kakva god ta odluka bila, ona će uticati i na šire međunarodne odnose.

Odluka Međunarodnog suda pravde će u svom obrazloženju svakako priznavati princip samoopredjeljenja, ali i princip suvereniteta, kaže za "Deutsche Welle" Simeon Pobulić, član Foruma za međunarodne odnose. To će po njegovom mišljenju svakako otvoriti prostor za nove pregovore o Kosovu.

Ocjena iz Beograda: doći će do novih pregovora

"Moraju se prihvatiti neki novi pregovori, zovite ih kako god hoćete ili im dajte naslov kakav god hoćete. Ali, moraju se povesti pregovori u kojima će se naći modusi da se poštuje da Albanci upravljaju sami sobom, ali da se također poštuje da Srbi upravljaju sami sobom. Ti pregovori ne moraju automatski da znače samo pregovore o statusu, nego da obuhvate čitav kompleks pitanja, koja su ostala potpuno neriješena Ahtisarijevim planom", kaže Pobulić.

On naglašava da tema za takve pregovore ima napretek: to su povratak izbjeglica i imovine, bezbjednost i pravna sigurnost, suđenje ratnim zločincima, zaštita srpskog kulturnog i vjerskog naslijeđa, ali i energetika, saobraćaj i trgovina.

Velike sile moraju da nađu rješenje

Predstavnici zapadnih zemalja, koji su priznali Kosovo, upozoravaju da ti pregovori ne mogu biti pregovori o statusu, promjeni granica ili razmjeni teritorija. Upravo stoga mnogi tvrde da bilo kakva odluka suda Srbiji neće donijeti neku veliku praktičnu korist. Međutim, Simeon Pobulić smatra da takvi stavovi nisu statični i nepromjenljivi, posebno ako odluka suda bude u korist Srbije:

"Najzad, ako i dođe do nekog pregovaranja, bit će to jedan malo duži proces. Stvari se u svijetu dosta mijenjaju. I sada, ostat će na velikim silama da nađu rešenja. Jer one su dovele do toga, pa one i moraju da nađu rješenja. Vjerujem da će to učiniti, jer bi bilo vrlo neozbiljno da sada sve zaborave."

Srbija će iskoristiti predsjedavanje Rusije Savjetom bezbjednosti UN-a

Srbija će nakon odluke suda insistirati na donošenju nove rezolucije Ujedinjenih nacija, ocjenjuje za DW Nenad Vasić, koordinator Grupe za Kosovo. Srbija očekuje odluku u svoju korist, kaže Vasić, i ona će pokušati da to iskoristi već u augustu kada Rusija predsjedava Savjetom bezbjednosti UN-a. Rezolucija bi trebalo da bude temelj novih pregovora dviju strana, kaže Vasić:

"To su dvije veoma udaljene početne pozicije. One svakako ne ulivaju neku veliku nadu, niti nam daju neku veliku mogućnost da možemo očekivati da će do bilo kakvih pregovora uskoro doći."

Za Srbiju je značajno da tekst rezolucije ne bude isključiv, kaže Vasić. On bi trebalo da bude atraktivan i za albansku stranu, jer se na taj način za takvo nešto može dobiti i podrška međunarodne zajednice.

Skupština Kosova je 17. februara 2008. proglasila nezavisnost Kosova, koju je do sada priznalo 69 zemalja. Među njima SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, itd.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: