Regija
0

I Slovenija diplomatskim putem uputila svoj "non-paper" o ZERP-u

FENA
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u diplomatsku cirkulaciju svoj neslužbeni dokument (non-paper) kojim odgovara na tvrdnje iz hrvatskog "non-papera" o ZERP-u, javili su u utorak na večer RTV Slovenija i dnevnik "Delo" u svom on-line izdanju.

Kako je u središnjem dnevniku javila Slovenska televizija, slovenski "non-paper" ističe hrvatsku obavezu poštivanja sporazum o neprimjeni ZERP-a na članice EU-a iz 2004. godine, te ukazuje na "nevjerodostojnost" hrvatske strane.

Budući da je slovenski memorandum na istu temu kao i hrvatski te da je istog neslužbenog karaktera, ne može se zapravo govoriti o slovenskom "odgovoru" na hrvatske navode nego samo o tome da su se dva "non-papera" međusobno srela u međunarodnim diplomatskim kanalima, a postojanje dokumenta nije željelo potvrditi niti slovensko ministarstvo vanjskih poslova, navode slovenski mediji.

Dodaju, međutim, da slovenski "non-paper" nije predočen hrvatskoj strani, čime je Slovenija odgovorila na to što hrvatski dokument službenim kanalima nije predočen slovenskim vlastima.

Večernji list je, pozivajući se na diplomatske izvore, u izdanju od ponedjeljka objavio da je hrvatska Vlada zemljama članicama EU-a poslala neslužbeni dokument u kojem objašnjava svoja stajališta glede spornog proglašenja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu. U hrvatskom dokumentu se objašnjava stanje oko ZERP-a i cijelog slijeda događaja posljednjih godina po tom pitanju.