Beograd
0

I pored zabrane održan skup porodica uhapšenih huligana

SRNA
Beograd
Beograd
Porodice i prijatelji uhapšenih u neredima u Beogradu 10. oktobra i članovi pokreta "Naši 1389", i pored zabrane, održali su skup kod beogradskog parka "Manjež" na kome su zatražili da se uhapšeni puste na slobodu i optužili vlast da krši njihova ljudska prava.

Na skupu održanom preko puta Ministarstva pravde Srbije u Nemanjinoj ulici okupilo se oko 50 ljudi, a beogradski mediji prenose da je policija prije i za vrijeme protesta privela nekoliko ljudi jer je skup bio zabranjen.

Učesnici skupa nosili su plakate na kojima je pisalo "Pustite našu decu" i "Hapsite kriminalce koji su upropastili Srbiju".

Predstavnica pokreta "Naši 1389" Ivana Borić rekla je novinarima da porodice mnogih uhapšenih ne znaju gdje im se nalaze rođaci i da se uhapšenima "krše ljudska prava, te da su im izjave uzimane pod prinudom".

Borićeva je zatražila da se privedeni puste i da im se omogući da se brane sa slobode, te naglasila da svi koji su rušili Beograd treba za to da budu i kažnjeni. "Tvrdimo da naši članovi, simpatizeri i aktivisti nisu učestvovali u tome", rekla je Borićeva i dodala da je prije, u toku i poslije "Parade ponosa", zbog nasilja uhapšeno oko 800 ljudi, a ne oko 200, kao što tvrde vlasti.

U neposrednoj blizini i ispred zgrade Ministarstva pravde bilo je parkirano pet kombija i veći broj automobila interventne brigade i kriminalističke policije, a sa obje strane ulice nalazile su se patrole policajaca. Policija je spriječila najavljenu šetnju do zgrade Vlade i RTS-a, a skup je protekao bez incidenata.