|

I Hrvatska će tražiti izručenje "Škorpiona" Momića

I Hrvatska će tražiti izručenje "Škorpiona" Momića
0
F
FENA
5.2.2011. u 13:28
2
komentara
0

dijeljenja
I Hrvatska će tražiti izručenje "Škorpiona" Momića Milorad Momić
Hrvatska će od Francuske tražiti izručenje bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe "Škorpioni" Milorada Momića (47), uhapšenog početkom sedmice na jugoistoku Francuske, gdje se godinama skrivao pod lažnim identitetom.
"Hrvatska će zatražiti njegovo izručenje i za to se već prikuplja potrebna dokumentacija", potvrdila je Hini glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. Dodala je da ministarstvo čeka obavijest francuskih vlasti kako bi Hrvatska službeno podnijela zahtjev za izručenjem Momića. Za njim je, naime, zbog ratnog zločina na području istočne Slavonije raspisana potjernica, potvrdili su u vukovarskom Županijskom sudu.

Momić je uhapšen u ponedjeljak pokraj Grenoblea na temelju evropskog naloga izdanog u Srbiji, gdje ga se tereti za zločin protiv čovječnosti, odnosno da je kao pripadnik zloglasnih "Škorpiona" sudjelovao u likvidaciji oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995, najstrašnijem pokolju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Nalazi se u ekstradicijskom pritvoru koji po međunarodnim konvencijama može trajati 40 dana, a u tom razdoblju države koje traže bjegunca moraju zatražiti njegovo izručenje. No, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) jučer je upozorio kako je od kolega iz Francuske obaviješten da bi Momić mogao biti pušten na slobodu već za šest dana.

Ako Hrvatska ne zatraži njegovo izručenje ili ga ne odobri zemljama u regiji (Srbija i BiH), na čijem su području "Škorpioni" također zločinački djelovali, Momića će francuske vlasti osloboditi za šest dana, kažu u HHO-u.

Momić je uhapšen dok je išao na posao. Radio je u građevinskoj firmi, a u Francuskoj se skrivao pod imenom Guy Monier, s lažnim ispravama.

"Škorpioni" su bili u nadležnosti srbijanskog ministarstva unutranjih poslova, sudjelovali su u sukobima u Hrvatskoj (1991.-1995.) i u Bosni (1992.-1995.), a zatim su bili na Kosovu tokom rata 1998.-1999.

Četiri pripadnika te postrojbe osuđena su u aprilu 2007. na sudu u Srbiji na zatvorske kazne do 20 godina.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...