{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I Hrvatska bez isporuke ruskog plina

F
7.1.2009. u 11:32
0
0
I Hrvatska bez isporuke ruskog plina
0
I Hrvatska bez isporuke ruskog plina
Foto: AFP
Isporuka prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske od ponoći je potpuno prekinuta, no plinski sustav u Hrvatskoj je stabilan, a kućanstva i drugi zaštićeni potrošači trebali bi imati dovoljne količine plina, doznaje se iz Plinacro-a.
Plinacro je priopćio da je prema obavijestima dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda, ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske od ponoći potpuno obustavljen.

Dodaje se da Plinacro u koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Inom kontinuirano analizira i kontrolira uvjete u sustavu, nadzire ograničenja potrošnje plina za industrijske kupce te poduzima sve nužne mjere kako bi usprkos obustavi ulaza plina iz Rusije održao sigurnost i pouzdanost plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske te osigurao nesmetanu opskrbu plinom zaštićenih kupaca.

Prekid isporuke ruskog prirodnog plina potvrdilo je i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva iz kojeg također ističu da je sustav stabilan te da će zaštićeni kupci - kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebnog javnog značaja imati stabilnu opskrbu.

Zbog problema s uvozom plina iz Rusije, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uvelo je privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojedinih kategorija potrošača - HEP-a i velikih industrijskih potrošača kako bi se osigurala opskrba zaštićenih kupaca.

Hrvatska 60 posto svoje potrošnje plina pokriva iz domaćih izvora, a 40 posto uvozom iz Rusije.

Proteklih dana prosječna je dnevna potrošnja iznosila oko 12 miliona prostornih metara, a proizvodnja iz domaćih polja iznosila je nešto manje od pet milijuna prostornih metara dnevno.

Po zadnjim podacima podzemnom skladištu Okoli ima oko 370 miliona prostornih metara plina.

Prirodni plin u u Hrvatskoj, uz ostale potrošače, koristi oko 600 hiljada kućanstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: