10 nastavaka
3

HTV jača kult prvog predsjednika: Počelo prikazivanje serije o Tuđmanu

R. D.
Foto: HTV
Foto: HTV
Dvadeseta godišnjica smrti Franje Tuđmana bila je povod HTV-u da krene u snimanje serije Predsjednik. Prva epizoda ove dokumentarno-igrane serije prikazana je sinoć, a kritičari su već kazali da joj je jedini cilj učvršćivanje Tuđmanovog kulta ličnosti.

"U deset epizoda kroz nekoliko ključnih razdoblja 20. stoljeća i nekoliko država i režima, isprepleće se život Franje Tuđmana i sudbina hrvatskog naroda - od tradicionalnog odgoja, utjecaja oca HSS-ovca na političko i nacionalno opredjeljenje, obiteljske tragedije, školovanja u Zagrebu, do odlaska u partizane. Još kao mladi oficir, intelektualac, Tuđman se u Beogradu bori za istinu o zastupljenosti Hrvata u NOP-u, što će kasnije snažno odrediti njegov politički život. Potkraj sedamdesetih počinje se pripremati se za posttitovsko razdoblje, a potkraj osamdesetih staje na čelo državotvornog pokreta", navodi se o seriji na stranici HTV-a.

Foto: HTV
Foto: HTV

Seriju potpisuje autorski dvojac Gordan Malić i Miljenko Manjkas. Manjkas je svojevremeno bio Tuđmanov savjetnik za medije.

U igranim dijelovima nekoliko glumaca donose lik prvog predsjednika nove Hrvatske, a najveći zadatak pao je na pleća glumca Vinka Kraljevića koji ga glumi u najistaknutijem periodu kraja osamdesetih i narednom periodu rata i poraća.

U dokumentarnim dijelovima o Tuđmanu govore njegovi saradnici Ivić Pašalić, Mate Granić, Andrija Hebrang i drugi, a kako piše Index.hr izostavljeni su njegovi kritičari.

Foto: HTV
Foto: HTV

"U prvoj epizodi obrađen je prosvjed protiv prodaje Radija 101 kao jedan od prijelomnih točaka Tuđmanove vladavine, nakon čega se odlazi u Tuđmanovo djetinjstvo i mladost, da bi se na kraju završilo s njegovim kasnim prihvaćanjem katoličanstva, obilježenim obolijevanjem od raka i približavajuće smrti. Dramaturški je tu mnogo različitih tema, no Malić to uspijeva scenaristički posložiti tako da priča relativno tečno ide svojim tijekom, naznačujući da se želi obuhvatiti Tuđmanov život u punini", piše Index.

Foto: HTV
Foto: HTV

Pišu i kako se serija trudi u prvi plan gurnuti neke nategnute pohvale na račun Tuđmana iz međunarodne zajednice (npr. da je razumniji od Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića) te falsificira temu slobode medija u 1990-im, prikazujući kao postojanje Feral Tribunea i Radija 101 dokazuje da je Tuđmanov režim bio demokratski.