{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HRW: Sporazum EU-Srbija je udarac za žrtve Srebrenice

F
FENA
30.4.2008. u 18:08
0
0
HRW: Sporazum EU-Srbija je udarac za žrtve Srebrenice
0
HRW: Sporazum EU-Srbija je udarac za žrtve Srebrenice
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) izrazila je nezadovoljstvo što je sporazum o približavanju EU-a i Srbije potpisan premda je Ratko Mladić još na slobodi, ocijenivši da je time zadan "udarac" srebreničkim žrtvama.
"Činjenica da je Evropska unija potpisala sporazum usprkos tome što je Mladić još na slobodi, udarac je za bosanske žrtve i njihove obitelji koje odavno čekaju pravdu za srebreničku tragediju", istaknula je u saopćenju Lotte Leicht, direktorica ureda HRW-a u Bruxellesu.

Bivšega vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužio je 1995. za genocid zbog pokolja 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995.

Evropska unija je spočetka uvjetovala potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i o pridruživanje sa Srbijom punom saradnjom Beograda s ICTY-em, što je značilo da se Mladića mora izvesti pred sud. Ali je na koncu u utorak potpisala sporazum koji je prvi korak na putu prema ulasku Srbije u EU, u nadi da će tako potaknuti proevropske snage na srbijanskim parlamentarnim izborima 11. maja.

Pod pritiskom Belgijanaca, a posebno Nizozemaca koji su jako osjetljivi prema tom pitanju jer je srebrenička enklava u doba rata bila pod zaštitom nizozemskih plavih kaciga, ratifikacija sporazuma i njegova primjena ipak će i dalje ovisiti o toj saradnji.

HRW sada poziva EU, prenosi Hina, da se strogo drži nove obaveze i ne ratificira sporazum bez pune saradnje Beograda s ICTY-em.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: