{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HRW o Hrvatskoj: Umjereni napredak u pitanju ljudskih prava

F
1.2.2008. u 11:19
0
0
HRW o Hrvatskoj: Umjereni napredak u pitanju ljudskih prava
0
HRW o Hrvatskoj: Umjereni napredak u pitanju ljudskih prava
Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj umjereno se popravilo u 2007. godini, dijelom i zbog kandidature zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. Ključni problemi koji postoje proizlaze iz ratnog naslijeđa, navodi Human Rights Watch ocjenjujući da Hrvatska nije dovoljno napredovala u uklanjanju preostalih zapreka za povratak i reintegraciju srpskih izbjeglica.
Kako zaključuje HRW u izvještaju za 2008. objavljenom u četvrtak, zabilježeni su neki pomaci ka istinskoj odgovornosti za ratne zločine no nepristraost i djelotvornost procesa koji se odvijaju u hrvatskom pravosuđu i dalje ostaju upitni.

Human Rights Watch izvještava da se do jula prošle godine u Republici Hrvatskoj registriralo 125 hiljada srpskih povratnika od 300 do 350 hiljada koji su izbjegli za vrijeme rata. Od tog broja 60 posto je ostalo živjeti u zemlji. Srbi povratnici, navodi se u izvještaju, suočavaju se s daljnjim nasiljem i zastrašivanjem premda manje nego u prethodnim godinama.

Ova organizacija za ljudska prava ocjenjuje i da je policija djelotvornija u hapšenju osoba odgovornih za međuetničke incidente. Srbi, također, imaju problema s povratom njihovih kuća u kojima živi neko drugi premda postoje sudske odluke u njihovu korist, stoji u izvještaju Human Rights Watcha.

U poglavlju o odgovornosti za ratne zločine podsjeća se na pritužbe hrvatskih vlasti zbog blagih kazni Haškog suda takozvanoj „vukovarskoj trojki“, te na procese koji se vode protiv Branimira Glavaša, Rahima Ademija i Mirka Norca.

U većini procesa za ratne zločine optuženici su Srbi, a radi se o tolikoj disproporciji, ocjenjuje Human Rights Watch, da to sugerira postojanje pristranosti. Od 3.666 sudskih procesa pokrenutih od 1991. godine u 3.604 optuženi su bili sudionici u agresiju na Hrvatsku, a u 62 pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

Human Rights Watch navodi se da procese protiv Srba odlikuju upitni standardi, što baca sumnju na pravičnost, posebno u slučajevima onih optuženika kojima se sudilo u odsutnosti ili pak na područjima na kojima su počinjeni zločini.

Od 23 sudska procesa optuženicima u odsutnosti 19 ih se vodilo protiv Srba. Istodobno, u suđenjima koja su se vodila protiv Hrvata znatno je bila izglednija oslobađajuća presuda, podsjeća Human Rights Watch.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: