{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatsku zahvatila epidemija "pete bolesti"

S
8.5.2014. u 22:08
18
44
Hrvatsku zahvatila epidemija "pete bolesti"
18
Hrvatsku zahvatila epidemija "pete bolesti"
Epidemija "pete bolesti" zahvatila je Hrvatsku, a karakteriše se izraženim osipom.
Osip, najčešći među djecom, prvo se pojavljuje po obrazima, a potom se širi na ekstremitete i druge dijelove tijela. Naziv "peta bolest" znači peto mjesto u nizu zaraznih bolesti s osipom, piše Večernji list.

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" ističu da ova, lako prenosiva zarazna bolest, nije opasna.

"Peta bolest" prenosi se kapljično i liječi se spontano, čeka se da prođe. Ostavlja trajan imunitet, odnosno kad se jedanput preboli više se od nje ne može oboljeti.

"Bolest je češća nego prije i mogu reći da svaki dan imamo nekoliko novih bolesnika", rekao je šef Zavoda za infektivne bolesti djece Goran Tešović.

Prema njegovim riječima, osip varira tokom dana i zavisan je od temperature okoline. Kod nekih se pojačava kad izađu na hladno, a kod drugih kad stanu pod toplu vodu.

"Nazivamo ga i čipkastim osipom jer upravo tako i izgleda. Do crvenila na obrazima, dolazi nakon nekoliko dana i tada bolesnik zapravo više nije zarazan", objašnjava Tešović.

Prema njegovim riječima, bolest najčešće počinje blagom temperaturom, a često se oboljeli žale na bol u zglobovima zbog čega je početak "pete bolesti" teško i prepoznati.

Kad se pojavi crvenilo po obrazima, tada je dijagnoza jasna. Osip može trajati dugo nakon što je bolest prošla.

Tešović napominje da se bolest u mnogim zemljama epidemijski pojavljuje periodično, navodeći primjer Slovenije od prije dvije godine.

"Peta bolest" nema svoju sezonu, može se javiti u bilo koje doba godine, a kao kod svih virusnih oboljenja, pranje ruku jedna je od osnovnih preventivnih mjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: