Regija
18

Hrvatsku zahvatila epidemija "pete bolesti"

SRNA
Epidemija "pete bolesti" zahvatila je Hrvatsku, a karakteriše se izraženim osipom.

Osip, najčešći među djecom, prvo se pojavljuje po obrazima, a potom se širi na ekstremitete i druge dijelove tijela. Naziv "peta bolest" znači peto mjesto u nizu zaraznih bolesti s osipom, piše Večernji list.

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" ističu da ova, lako prenosiva zarazna bolest, nije opasna.

"Peta bolest" prenosi se kapljično i liječi se spontano, čeka se da prođe. Ostavlja trajan imunitet, odnosno kad se jedanput preboli više se od nje ne može oboljeti.

"Bolest je češća nego prije i mogu reći da svaki dan imamo nekoliko novih bolesnika", rekao je šef Zavoda za infektivne bolesti djece Goran Tešović.

Prema njegovim riječima, osip varira tokom dana i zavisan je od temperature okoline. Kod nekih se pojačava kad izađu na hladno, a kod drugih kad stanu pod toplu vodu.

"Nazivamo ga i čipkastim osipom jer upravo tako i izgleda. Do crvenila na obrazima, dolazi nakon nekoliko dana i tada bolesnik zapravo više nije zarazan", objašnjava Tešović.

Prema njegovim riječima, bolest najčešće počinje blagom temperaturom, a često se oboljeli žale na bol u zglobovima zbog čega je početak "pete bolesti" teško i prepoznati.

Kad se pojavi crvenilo po obrazima, tada je dijagnoza jasna. Osip može trajati dugo nakon što je bolest prošla.

Tešović napominje da se bolest u mnogim zemljama epidemijski pojavljuje periodično, navodeći primjer Slovenije od prije dvije godine.

"Peta bolest" nema svoju sezonu, može se javiti u bilo koje doba godine, a kao kod svih virusnih oboljenja, pranje ruku jedna je od osnovnih preventivnih mjera.