Washington Post
0

Hrvatsku tek čeka rast nezaposlenosti i pad standarda

FENA
Hrvatska nezaposlenost će porasti, a standard dodatno pasti nakon kraće pauze koju je donijelo ljeto, piše novinar Reutersa u osvrtu za Washington Post.

Prema Državnom zavodu za statistiku pad stope registrirane nezaposlenosti stagnirao je u julu u odnosu na juni no uz pad od 13 posto na godišnjoj razini. Istovremeno plaće su blago porasle.

Nastavak rasta broja nezaposlenih očekuje Hrvoje Stojić iz Hypo Alpe Adria grupe i to u većini sektora uzrokovano smanjenom potražnjom i manjkom svježeg kapitala nakon što završe sezonski poslovi u turizmu, prenosi portal business.hr.

Upravo nezaposlenost Stojić ističe kao najveći teret Vladi Jadranke Kosor suočene s reformom državne uprave i fiskalnim uštedama koje ju čekaju ove, ali u značajnijoj mjeri i naredne godine.

Kosor je državnim firmama dala dodatni rok od 10 dana u borbi s nelikvidnošću koja, generirana od države, prijeti i zdravim firmama u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević procjenjuje da će do kraja godine u realnom sektoru biti izgubljeno još 20.000 radnih mjesta, a u slučaju da Vlada ne uspije obuzdati nelikvidnost čak do 100.000 radnih mjesta je ugroženo.

Upravo kako bi isprovocirali pomoć Vlade HUS organizira seriju prosvjeda diljem Hrvatske, kojoj na jesen prijeti rast troškova života i to uz manje plaće zbog novih Vladinih nameta.

Kako bi se ilustrirala situacija u Hrvatskoj navodi se izjava prodavača voća na štandu Zvonka, koji tvrdi da trgovci teško prodaju čak i banane po diskontnoj cijeni od tri kune za kilu.