Regija
0

Hrvatskoj prekinuta isporuka plina iz Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što je jučer od 18 sati Hrvatskoj smanjena isporuka prirodnog plina iz Rusije za 18 posto od ukupno ugovorene količine, jutros je od 4.30 sati Hrvatskoj u potpunosti prekinuta isporuka prirodnog plina iz Rusije, priopćeno je iz INA-e.

Budući da se domaćom proizvodnjom prirodnog plina te količinama u podzemnom skladištu Okoli ne mogu zadovoljiti cjelokupne potrebe, nužna su smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojedinim kategorijama kupaca na hrvatskom tržištu sukladno propisanom redoslijedu u Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom donesenoj od strane Vlade RH, navodi se u priopćenju.

To znači da je smanjena isporuka prirodnog plina velikim industrijskim potrošačima odnosno HEP-u na razinu od 12.000 metara prostornih na sat, te ostalim kupcima izravno priključenim na transportni sustav na količinu minimalno potrebnu za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja.

"Iako i dalje prioritet u opskrbi na hrvatskom tržištu imaju domaćinstva, bolnice, dječji vrtići, škole i slične ustanove, zbog iznimno ozbiljne situacije pozivamo i ove potrošače na maksimalno racionalnu potrošnju", priopćuje INA.