Ivo Sanader
0

"Hrvatsko-slovenski spor treba rješavati pred ICJ-em"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader predočio je austrijskom saveznom kancelaru Werneru Faymannu u petak u Beču hrvatsko stajalište da je najbolje da se hrvatsko-slovenski granični spor riješi na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu.

"Hrvatska inzistira na načelu da se bilateralna pitanje ne mogu i ne smiju unositi u europske pregovore", izjavio je Sanader novinarima nakon razgovora s austrijskim kancelarom, podsjetivši da to nije bio slučaj ni kod ulaska Slovenije u EU, niti kad je riječ o drugim državama koje su imale slična otvorena pitanja.

Sanader i Faymann razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije, o načinima kako se jedna i druga zemlja suočavaju s gospodarskom krizom te o pristupu Hrvatske EU-u.

Faymann je pred novinarima podsjetio na tradicionalno dobre austrijsko-hrvatske odnose kojima pridonose građani obiju zemalja kao i plodna gospodarska razmjena. "Gospodarski odnosi u dobrim vremenima za nas su važan i dobar razlog da kažemo da smo i u gospodarski težim vremenima isto tako dobri prijatelji" izjavio je Faymann.

Austrija je uvijek podržavala Hrvatsku u njezinom približavanju EU, rekao je austrijski kancelar.

"U političkim, kulturnim i gospodarskim odnosima imamo toliko toga zajedničkog, da gotovo i ne možemo pronaći razlike" dodao je.

Sanader je zahvalio svom domaćinu na podršci Austrije na hrvatskom putu u EU, naglasivši povezanost Hrvatske i Austrije "u prošlosti, sadašnjosti i udućnosti".

Izvijestio ga je o stanju pregovora Hrvatske i EU te o svemu što Hrvatska poduzima u kontekstu slovenske blokade pregovora.

Dva političara, prenosi Hina, razgovarala su i o prilikama na jugoistoku Evrope i u tom kontekstu Sanader je najavio da će u martu posjetiti Beograd.