Hannes Swoboda
0

Hrvatsko-slovenski spor je pravno pitanje

FENA
Granični spor između Slovenije i Hrvatske pravno je pitanje za koje postoje međunarodni zakoni koji ga reguliraju, rekao je u petak u Zagrebu izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Riječ je o pravnom pitanju i ne smijemo zaboraviti da postoje međunarodni zakoni koji to pitanje reguliraju, a možda postoji i određeni politički interes koji se može riješiti, rekao je Swoboda u izjavi za novinare nakon sastanka.

Swoboda je ocijenio da će sljedeća dva tjedna biti kritična i izrazio opreznu nadu da će se pronaći smjernice prema rješenju.

Novinarima je rekao kako je premijera Sanadera izvijestio o tome da je njegovo izvješće o Hrvatskoj u Vanjskopolitičkom odboru EP prihvaćeno gotovo jednoglasno, pri čemu su za njega glasovali i neki eurozastupnici iz Slovenije koji su "izrazili simpatije prema Hrvatskoj", ocijenivši to dobrim znakom.

Sanader izjavio je kako je ovaj Swobodin posjet još važniji od prijašnjih, ne samo zato što je kao izvjestitelj EP za RH autor prijedloga Rezolucije o napretku Hrvatske o kojoj će se glasovati u EP, već i zbog situacije koja se dodatno zakomplicirala sinoćnjim neizglasavanjem ratifikacije za članstvo Hrvatske u NATO savezu u slovenskom parlamentu.

"Očekujemo da će slovenski parlament u najbržem mogućem roku ponovno staviti Sporazum na dnevni red i da će ga ratificirati kako bi proces pristupa Hrvatske i Albanije NATO-u došao do kraja", kazao je hrvatski premijer.

Sanader je podsjetio kako je prije točno osam dana slovenskom premijeru Borutu Pahoru poslana službena diplomatska nota u kojoj ga poziva da dođe u Hrvatsku, no na tu notu do danas nije stigao odgovor.

"Situacija sigurno nije dobra, ali to više nije problem Hrvatske već postaje problem EU i NATO", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer spreman je, prema vlastitim riječima, razgovarati sa slovenskim kolegom i sve će učiniti da se blokada završi. No, ponovio je kako Hrvatska neće prihvatiti situaciju u kojoj neka članica pokušava ucijeniti svojeg susjeda kako bi iskoristila situaciju u kojoj se nalazi.