"Sporna presuda"
16

Hrvatski sabor sjednicu počeo minutom šutnje za Praljka i žrtve zločina

Klix.ba
Hrvatski sabor nastavio je jutros zasjedanje koje je jučer prekinuto nakon što je objavljena informacija da je haški osuđenik Slobodan Praljak izvršio samoubistvo trovanjem u sudnici. Sjednica je počela minutom šutnje, ali su stranke ljevice bile van sale ne želeći učestvovati u ovom činu.

Nakon toga, pročitali su izjavu Predsjedništva sabora povodom drugostepene presude Haškog suda kojom je potvrđena kazna Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

"Nakon jučerašnje rasprave, Klubovi zastupnika usaglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava historijsku istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva. Upravo je tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude. Dopustite mi da u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izrazim iskreno saučešće njegovoj porodici", izjavio je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Sabor je izrazio i saučešće porodicama žrtava svih zločina počinjenih u ratu u BiH. Klubovi zastupnika usaglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, među kojima je i pružanje podrške hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan s ostala dva naroda u svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju BiH, pročitao je Jandroković.

Kazao je i kako će sabor uskoro na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH. Ivan Pernar iz koalicije Živi zid kazao je kako ovo nije presuda Hrvatskoj, niti hrvatskom narodu, već politici koju je provodila jedna stranka te da je ta politika bila okrutna prema Bošnjacima, manjinama i prema Hrvatima.

"Nakon godina šutnje, na površinu su isplivale duboke rane i ono što se radilo, a u čemu se na hrvatskoj televiziji nije govorilo. Nije se govorilo o onome što se događalo u Herceg-Bosni. Haški sud je potvrdio zločine u Herceg-Bosni. Oni nisu bili sporadični, već su se sistemski činili. Haški sud je za te zločine krivima proglasio Tuđmana i Šuška. HDZ ne priznaje presude, ali u isto vrijeme ne dovodi u pitanje rad Haškog suda. HDZ-ovo neslaganje s presudom je licemjerno. Sanader je skupa sa Šeksom izručio hrvatske generale u Hag", kazao je Pernar.

Miro Bulj iz koalicije Most kazao je kako su Praljku čašu otrova nasuli oni koji su izručili hrvatske generale.

"Ne smijemo se posipati pepelom, već moramo govoriti istinu", rekao je Bulj.

Na današnjoj sjednici raspravlja se o Budžetu Hrvatske za 2018. godinu, ali se sve svodi na govore o jučerašnjem danu i međusobne prepirke predstavnika suprotstavljenih političkih stranaka.