Hrvatski sabor ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske EU

F
FENA
9.3.2012. u 12:41
0
1
Hrvatski sabor ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske EU
0
Hrvatski sabor ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske EU
Hrvatski sabor danas je jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji po kojem će Hrvatska, nakon što proces ratifikacije prođe i u svim drugim članicama Unije, postati članicom 1. jula 2013.
Sabor je glasovao sa 136 glasova za pristupni ugovor, bez glasova protiv i bez suzdržanih.

Hrvatska vlada prijedlog zakona o potvrđivanju pristupnog ugovora u Sabor je uputila 5. marta, istoga dana kada je Ustavni sud donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u EU 22. januara ove godine održan u skladu s Ustavom i zakonom.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada je ratificiralo pet zemalja (Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta) od ukupno 27 članica Unije.

Hrvatska je ugovor potpisala 9. decembra prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik RH Ivo Josipović i bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica Europske unije.

Ugovor o pristupanju sastavljen je na 23 službena jezika Europske unije i na hrvatskom, koji od 1. jula 2013. postaje 24. službeni jezik Unije.

Ugovor je rezultat pregovora koji su trajali pet godina i osam mjeseci - od otvaranja 3. oktobar 2005. do zatvaranja zadnjih poglavlja 30. lipnja 2011. Pregovori su se vodili u 33 poglavlja, tematske cjeline u kojima se kandidatska zemlja mora uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije. Postoje još dva poglavlja - Institucije (34) i Ostala pitanja (35) - o kojima se ne pregovara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: