{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatski Sabor prihvatio sporazum o arbitraži

F
2.11.2009. u 20:40
0
3
Hrvatski Sabor prihvatio sporazum o arbitraži
0
Hrvatski Sabor prihvatio sporazum o arbitraži
Većinom glasova Hrvatski sabor večeras je u poimeničnom glasanju dao saglasnost Vladi da potpiše Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, te usvojio Izjavu o neprejudiciranju.
Nakon cjelodnevne rasprave za sporazum je glasalo 80 zastupnika, 45 ih je bilo suzdržano, dok je osam zastupnika glasalo protiv sporazuma.

Protiv je glasao IDS-ov zastupnik Damir Kajin, HSP-ov Danijel Srb, HDSSB-ov Boro Grubišić, nezavisni Dragutin Lesar, te Ivo Josipović, Ivica Pančić, Zoran Vinković i Tanja Vrbat iz SDP-a.

Ostali zastupnici SDP-a bili su suzdžani, o čemu je odluka donešena na sjednici Kluba SDP-a.

Uz stranke vladajuće koalicije, za sporazum je glasao i opozicioni HNS.

Prema sporazumu, uspostavlja se međunarodni Arbitražni sud koji će između dviju zemalja utvrditi tok granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja.

Uz Sporazum o arbitraži, Sabor je usvojio i Izjavu o neprejudiciranju u kojoj stoji da se ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem. Izjava će biti potpisana uoči saborske ratifikacije arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: