Prošao prijedlog premijerke
0

Hrvatski sabor potvrdio izbor novih ministara

SRNA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Hrvatski sabor danas je potvrdio nove ministre koje je ranije ove sedmice predložila premijerka Jadranka Kosor.

Na mjesto ministra finansija umjesto Ivana Šukera izabrana je Martina Dalić, na mjesto ministra odbrane umjesto Branka Vukelića izabran je Davor Božinović, dok je dosadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića zamijenio Jasen Mesić. Umjesto Marine Matulović Dropulić na čelo Ministarstva zaštite životne sredine, prostornog uređenja i građevinarstva dolazi Branko Bačić.

Svi novi članovi Vlade izglasani su većinom glasova. Glasalo se pojedinačno a većinom je rezultat bio isti a to je s 81 glasom, jedan uzdržan i 55 glasova protiv, prenose  hrvatski mediji.

"Ovo je dodatna snaga da bi uspješno obavili zadatke koje nas čekaju sljedeće godine", naglasila je na početku saborske rasprave Kosorova dodajući da su dva prioritetna zadatka ulazak Hrvatske u EU te izlazak iz krize. 

Ona  je najavila da će sljedeće godine raditi na investicijama vrijednim 14 milijardi evra te je najavila još žešću borbu za smanjenje broja nezaposlenih. 

Poslanik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin rekao je u Saboru da ovo nije dobar premijerkin potez te da bi dobar potez bio da Kosorova podnese postavku.

"Novi ljudi su ušli u Vladu samo da bi u HDZ-u bili prvi na listama na predstojećim izborima", ocijenila je Vesna Pusić u ime kluba poslanika HNS-HSU, dodajući da bi u svakoj normalnoj zemlji cijela Vlada dala ostavku nakon što je uhapšen njihov šef.
Šuker, Vukelić, Biškupić i Matulović Dropulić trebalo bi da sjede u poslaničkim klupama do narednih parlamentarnih izbora.