Hrvatska
0

Hrvatski sabor odobrio Glavaševo pritvaranje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što je hrvatsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) prije desetak dana skinulo imunitet hrvatskom saborskom zastupniku Branimiru Glavašu i time odobrilo njegovo pritvaranje na temelju presude za ratni zločin, danas je tu odluku većinom glasova odobrio saborski plenum.

U raspravi je protiv takve odluke bio Boro Grubišić (HDSSB) koji je rekao da se radi o političkom procesu protiv "mučenika" Glavaša, te utvrdio kako su i odluka suda i odluka MIP-a, te današnja rasprava "žalosni, sramotni i tragični događaj".

"Kome to danas osuda hrvatskog generala donosi bodove?", pitao je Grubišić i upozorio kako do danas još uvijek nije podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja za razaranje gradova i sela u Slavoniji koja je, naglasio je, 'najviše stradala u Domovinskom ratu'.

"Zar državni advokat i sudovi u Hrvatskoj nemaju pravo tražiti sudski i kazneni progon? Tko je to zabranio?", nastavio je s Grubišić upozorivši kako je dužnost hrvatskih sudova da sve zločince "privedu pravdi".

Damir Kajin (IDS) složio se kako je Slavonija najviše stradala, ali rekao kako svaki zločin, bio počinjen između 1941. i 1945, nakon 1945., ili između 1991. i 1995. treba sankcionirati.

"Želim vjerovati da suđenje Glavašu nije bilo politički motivirano", dodao je Kajin i utvrdio kako bi Glavaša trebalo iz BiH, gdje se trenutno nalazi, prepratiti u Hrvatsku u pritvor, te da dvije države o tom i sličnim slučajevima trebaju postići sporazum.