Regija
0

Hrvatski sabor izglasao povjerenje novoj vladi

FENA
Hrvatski sabor sinoć je izglasao povjerenje novoj Vladi kojoj je, u svom drugom mandatu za redom, na čelu premijer Ivo Sanader, a koja ima 15 ministarstava, dva više od prošle Sanaderove vlade.

Povjerenje novoj koalicijskoj Vladi, u kojoj će uz HDZ-ove sjediti i predstavnici HSS-a, HSLS-a i SDSS-a, glasovanjem je dalo 82 zastupnika vladajuće koalicije, a uskratilo ga je 62 zastupnika oporbe.

Potpredsjednici Vlade su HDZ-ovci Jadranka Kosor, zadužena za društvene djelatnosti, vanjsku politiku i ljudska prava, i Damir Polančec za gospodarstvo, HSLS-ovka Đurđa Adlešić potpredsjednica je za unutarnju politiku, a SDSS-ovac Slobodan Uzelac potpredsjednik Vlade za regionalni razvitak, obnovu i povratak.

Kosor je potvrđena i kao ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a Polančec kao ministar gospodarstva. Od HDZ-ovaca u Vladi će sjediti i Gordan Jandroković kao ministar vanjskih poslova i europskih integracija, Berislav Rončević kao ministar unutarnjih poslova, Ivan Šuker je ministar financija, Branko Vukelić ministar obrane, Ana Lovrin ministrica pravosuđa, Božidar Kalmeta ministar mora, prometa i infrastrukture, Marina Matulović-Dropulić ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Darko Milinović ministar zdravstva i socijalne skrbi, Božo Biškupić ministar kulture, Dragan Primorac ministar znanosti, obrazovanja i športa, a Petar Čobanković je na čelu novog Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Drugo novo ministarstvo, ono turizma, vodit će HSS-ovac Damir Bajs, a njegov stranački kolega Božidar Pankretić novi je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.